Η Γηραιά Ήπειρος, όπως αποκαλείται η Ευρώπη, κατοικήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Με τις αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπιστεί πολλά ανθρωπολογικά ευρήματα σε διάφορες περιοχές της, όπως στα Πετράλωνα Χαλκιδικής στην Ελλάδα, στο Νεάντερταλ της Γερμανίας, στο Κρομανιόν της Γαλλίας και αλλού.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων των κρατών της Ευρώπης.
Με βάση το ανάγλυφο, το κλίμα και το φυσικό πλούτο που επηρεάζουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, χωρίζουμε την Ευρώπη σε τέσσερις περιοχές: α) στη Σκανδιναβία,β) στη Βόρειο-κεντρική Ευρώπη, γ) στην Ανατολική Ευρώπη και
δ) στη Νότια Ευρώπη.
Όλα τα κράτη της Ευρώπης δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένα οικονομικά και τεχνολογικά. Η ανάπτυξη εξαρτάται από τη μορφολογία του εδάφους κάθε κράτους, από το πολιτικό καθεστώς που διαμορφώνεται σε αυτό και γενικά από τις ιστορικές συνθήκες που επιδρούν θετικά ή αρνητικά στην πορεία ενός λαού (π.χ. ένας πόλεμος).
Η Ευρώπη παρουσιάζει υψηλό βιοτικό επίπεδο (διατροφή, κατοικία, δημόσια υγεία κ.λπ.) και μεγάλη πνευματική ανάπτυξη (παιδεία, επιστήμες, τέχνες, γράμματα κ.λπ.).
Βέβαια, στα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης παρατηρούνται μεγάλες αποστάσεις στον οικονομικό τομέα συγκριτικά με τα ανεπτυγμένα κράτη της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης.
Το τέλος της ευρωπαϊκής κυριαρχίας στον κόσμο
Στα τέλη του 15ου αιώνα υπάρχουν στην Ευρώπη κράτη που ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην οικονομική δύναμη και εδαφική κυριαρχία. Ξεσπούν πόλεμοι ή συνάπτονται συμμαχίες από φόβο μήπως κάποιο από τα κράτη γίνει ισχυρότερο και διαταραχθεί η ισορροπία των δυνάμεων. Για τέσσερις περίπου αιώνες οι μεγάλοι αυτοκράτορες και βασιλείς προσπαθούν να διατηρήσουν αυτή την κατάσταση και η Ευρώπη στο διάστημα μεταξύ του 1500 και των αρχών του 20ου αιώνα κυριαρχεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 1914 εκρήγνυται ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, που αποτελεί την καταστροφή της Ευρώπης και την πτώση της από το βάθρο της παγκόσμιας κυριαρχίας. Από το σημείο αυτό η Ευρώπη παύει να ρυθμίζει την ισορροπία των δυνάμεων με τους πολέμους και τις συμμαχίες, αφού η ισορροπία αυτή έγινε πλέον αντικείμενο της παγκόσμιας διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων.
Ακολουθεί ο Β΄παγκόσμιος πόλεμος με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες, αλλά και την ανάδειξη των Η.Π.Α. ως τη νέα ανερχόμενη δύναμη στον παγκόσμιο χώρο.
Οι εντάσεις και οι διενέξεις μεταξύ των κρατών και των διαφόρων εθνών στην Ευρώπη δε θα πάψουν να υπάρχουν και στα πιο πρόσφατα χρόνια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τη δάλυσή της, που οδήγησε στη δημιουργία νέων κρατών, αλλά και σε έναν καταστροφικό πόλεμο που οι πληγές του είναι ακόμα ανοιχτές. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
ΒΡΕΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΒΡΕΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΣ
ΔΙΑΛΕΞΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΣΥΡΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΡΑΤΗ
ΒΡΕΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ Η ΚΑΘΕ ΣΗΜΑΙΑ.
ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΕΧΕΙ!