Κατά την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα έδρασαν αρκετές αντιστασιακές οργανώσεις. Ε.Α.Μ. , Ε.Δ.Ε.Σ. , Ε.Κ.Κ.Α. κ.α. Όμως ανάμεσά τους προέκυψαν πολλές διαφορές και διαφωνίες για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας μετά την απελευθέρωση. Στις διαμάχες αυτές αναμείχθηκαν και οι Σύμμαχοι για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Τον τελευταίο χρόνο της Κατοχής τα πράγματα φαινόταν πως είχαν ρυθμιστεί. Είχε σχηματιστεί στην Ελλάδα ένα είδος κυβέρνησης η "Κυβέρνηση του βουνού" που την υποστήριζε μεγάλο μέρος των αντιστασιακών δυνάμεων.
Στην Αίγυπτο υπήρχε η κυβέρνηση που είχε φύγει από την Ελλάδα, μετά την εισβολή των Γερμανών. Οι δυο κυβερνήσεις ήρθαν σε συνεννόηση και σχηματίστηκε η κυβέρνηση "Εθνικής ενότητας".
Όμως με την απελευθέρωση τα πράγματα πήραν δυσάρεστη τροπή.
Οι οργανώσεις Ε.Δ.Ε.Σ. και Ε.Κ.Κ.Α. δυσανασχετούσαν, επειδή το Ε.Α.Μ., στο οποίο το Κ.Κ.Ε. (Κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας) είχε κυρίαρχο ρόλο, είχε εξασφαλίσει αναμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία.
Μετά την απελευθέρωση, ο πρωθυπουργός της νέας εθνικής κυβέρνησης Γεώργιος Παπανδρέου διακηρύσσει: "μια πατρίδα, μια κυβέρνηση, ένας στρατός"
και, με υπόδειξη του Άγγλου διοικητή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων Σκόμπι, ζητά τον αφοπλισμό του στρατού του Ε.Λ.Α.Σ. (παρακλάδι του Ε.Α.Μ.) Το Ε.Α.Μ. αντιπροτείνει γενικό αφοπλισμό όλων των αντάρτικων ομάδων, πρόταση που απορρίπτεται.
Τα μέλη των παρατάξεων της κυβέρνησης με την ανάμειξη και των Άγγλων ήρθαν σε ρήξη και στην Αθήνα ξεσπούν συγκρούσεις (Δεκέμβριος 1944) τα λεγόμενα "Δεκεμβριανά".
Ο εμφύλιος πόλεμος αρχίζει! Τα αντίπαλα στρατόπεδα στην Αθήνα Ε.Α.Μ. (13.500 άντρες) - Κυβέρνηση και αγγλικές μηχανοκίνητες δυνάμεις του Σκόμπι (20.700 άντρες) παίρνουν θέσεις μάχης.
Οι συγκρούσεις θα κρατήσουν ένα μήνα περίπου.
Ο Γ. Γεώργιος Παπανδρέου δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και υποβάλλει την παραίτησή του.
Νέος πρωθυπουργός ορκίζεται ο Νικ. Πλαστήρας.
Αντιβασιλιάς αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός.
Έρχεται στην Αθήνα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουΐνστον Τσώρτσιλ και προσπαθεί να επιβάλει λύση.
Νέοι νεκροί προστέθηκαν σε αυτούς της Κατοχής και το μίσος ανάμεσα στο λαό γινόταν όλο και μεγαλύτερο.Το Φεβρουάριο του 1945 οι αντίπαλες παρατάξεις υπέγραψαν τη συμφωνία της Βάρκιζας που θα ρύθμιζε τις διαφορές τους.
Προβλεπόταν διάλυση του στρατού του Ε.Α.Μ., αμνηστία για πολιτικά αδικήματα και διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών για να ρυθμιστεί η μορφή του πολιτεύματος.
Όμως η συμφωνία δεν τηρήθηκε από όλες τις πλευρές και έτσι ξεσπούν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στο δημοκρατικό στρατό και την κυβέρνηση, που θα κρατήσουν ως το 1949.
Τον Οκτώβριο του 1949 ο Εμφύλιος πόλεμος ολοκληρώνεται με την ήττα του δημοκρατικού στρατού.
Από τον εμφύλιο πόλεμο η χώρα θα βγει κυριολεκτικά ρημαγμένη.Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες, ανυπολόγιστες οι καταστροφές.Το χειρότερο όμως θα είναι η διχόνοια που θα φωλιάσει στις καρδιές των Ελλήνων που θα κρατήσει για πολλά χρόνια. Την ώρα που οι Έλληνες έπρεπε να ενωθούν και να βοηθήσουν όλοι στην ανόρθωση της χώρας, μετά την καταστρεπτική Κατοχή, τα μίση και οι εμφύλιες διαμάχες θα αποτελέσουν αρνητικό παράγοντα για να γίνει κάτι τέτοιο.Έτσι η χώρα δε μπορεί να ορθοποδήσει αμέσως και τις συνέπειες θα τις βλέπουμε αρκετά χρόνια μετά με τη μετανάστευση, αλλά ακόμη και σήμερα.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ "ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ"