Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Για να εξαπλωθεί και να εδραιωθεί η επανάσταση θα έπρεπε να υπήρχε μια κυβέρνηση που να την κατευθύνει. Οι ως τότε τοπικές κυβερνήσεις δε μπορούσαν να ελέγξουν τον Αγώνα σε στεριά και θάλασσα γιατί είχαν τοπικιστικό χαρακτήρα και έτσι ήταν αρνητικές για τον Αγώνα.
Συγκεκριμένα υπήρχαν οι "Τοπικοί Οργανισμοί"(όπως λέγονταν) :
  • η Πελοποννησιακή Γερουσία για την Πελοπόννησο
  • η Γερουσία για τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και
  • ο Άρειος Πάγος για την Ανατολική Στερεά
Έτσι κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει κεντρική κυβέρνηση, όπου οι βουλευτές, παραστάτες του έθνους, θα εκλεγούν από το λαό και θα αποτελέσουν την Εθνοσυνέλευση.
Στα τρία πρώτα χρόνια της Επανάστασης έγιναν εκλογές για δύο εθνοσυνελεύσεις.
Η πρώτη, που έγινε το Δεκέμβριο του 1821 στο χωριό Πιάδα, κοντά στην αρχαία Επίδαυρο, ψήφισε το πρώτο ελληνικό σύνταγμα, το λεγόμενο "προσωρινό" κήρυξε την ανεξαρτησία των Ελλήνων και εξέλεξε δυο σώματα: τη βουλή(βουλευτικό) και την κυβέρνηση(νομοτελεστικό). Υπήρξε δε, το προοδευτικότερο σύνταγμα σε όλη την Ευρώπη, μια και ήταν το μόνο αβασίλευτο πολίτευμα της εποχής εκείνης.


Η πρώτη σελίδα του "προσωρινού πολιτεύματος",από την πρώτη έκδοση το 1822


Η σφραγίδα του Εκτελεστικού και του Βουλευτικού, που εικονίζουν και οι δύο, παράσταση της θεάς Αθηνάς

Ανάμεσα στους προκρίτους και τους στρατιωτικούς (60 στο σύνολο) υπήρξαν αντιζηλίες και διαφορετικές απόψεις. Οι μεν πρόκριτοι πίστευαν ότι έπρεπε να ελέγχουν την κατάσταση όπως και πριν την Επανάσταση, αγνοώντας ότι οι συνθήκες είχαν αλλάξει και οι δε στρατιωτικοί ήθελαν και αυτοί να έχουν μερίδιο στην εξουσία, αφού αυτοί ουσιαστικά ελευθέρωσαν τη χώρα, αγνοώντας ότι δεν είναι το ίδιο εύκολο να διοικείς μια χώρα όπως όταν πολεμάς.
Κύριος στόχος των πολιτικών υπήρξε ο Δ. Υψηλάντης και είναι γεγονός ότι οι Φαναριώτες Μαυροκορδάτος - Νέγρης - Καρατζάς το κατόρθωναν συχνά, σε βάρος βέβαια του Αγώνα.




Επειδή τα προβλήματα δε λύθηκαν με την Α΄Εθνοσυνέλευση, έγινε και η Β΄στο Άστρος της Κυνουρίας (29/3-18/4/1823). Σ' αυτήν οι αντιζηλίες μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών έγιναν εντονότερες. Τελικά επικράτησαν οι πολιτικοί, αλλά έγινε φανερό ότι χάθηκαν η ομόνοια και η ομοψυχία μεταξύ των Ελλήνων, δίνοντας όμως σε όλους να καταλάβουν ότι είναι αναγκαία να υπάρχουν σε ένα λαό αυτά τα ιδανικά για να μπορεί αυτός να μεγαλουργήσει



Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Οι τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Αναδείχθηκαν ως οι σημαντικότεροι εκκλησιαστικοί πατέρες και άγιοι. Η σοφία και η δράση τους έδωσε σ' αυτούς τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων.
Και οι τρεις έδειξαν υποδειγματική προσήλωση στη χριστιανική θρησκεία κι η ζωή τους ήταν γεμάτη από τους αγώνες τους γι' αυτή.
Τα συγγράμματά τους, αλλά και η προφορική τους διδασκαλία έδωσαν δόξα και αίγλη στη χριστιανική παιδεία.Για τη μεγάλη προσφορά τους στα γράμματα ανακηρύχτηκαν Άγιοι προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και γενικά της σπουδάζουσας νεολαίας.
Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.Κι επειδή είναι και προστάτες των γραμμάτων, καθιερώθηκε αυτή η γιορτή να είναι και γιορτή των γραμμάτων και της ελληνοχριστιανικής παιδείας.
Η καθιέρωση αυτή έγινε μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και από το 1842 η γιορτή καθιερώθηκε ως εκπαιδευτική από τη σύγκλητο του πανεπιστήμιου Αθηνών.
Η γιορτή αυτή επεκτάθηκε και στα γυμνάσια και στα δημοτικά σχολεία που την ημέρα αυτή αργούν και οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και τελετές στη μνήμη των Αγίων.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΕΣ 2

οφθαλμαπατες 1

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ - ΗΛΕΚΤΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ

Όταν το πηνίο περιστρέφεται γύρω από ένα μαγνήτη, διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτό το φαινόμενο αξιοποιείται στις συσκευές που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή στις γεννήτριες.

Ηλεκτρομαγνητικά ονομάζουμε τα φαινόμενα του ηλεκτρισμού και του μαγννητισμού.

Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί μαγνητικά φαινόμενα και αντίστροφα ο μαγνητισμός ,πορεί να προκαλέσει δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι γεννήτριες είναι συσκευές που μετατρέπουν την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική δημιουργώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Αποτελούνται από το πηνίο και το μαγνήτη.

Εφαρμογές της ηλεκτρογεννήτριας (της περιστροφής του μαγνήτη στη γεννήτρια):

α) στο δυναμό του ποδηλάτου




β) στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια




γ) στα ατμοηλεκτρικά (θερμοηλεκτρικά) εργοστάσια

δ) ανεμογεννήτριες

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ



Για να κάνουμε πρόσθεση ή αφαίρεση κλασμάτων πρέπει να τα μετατρέψουμε πρώτα σε ομώνυμα:

Δες τις παρακάτω εικόνες με τη σειρά:
  • έχουμε να προσθέσουμε ετερώνυμα κλάσματα:
.
  • τα μετατρέπουμε σε ομώνυμα
  • Τώρα έχουμε να προσθέσουμε ομώνυμα κλάσματα, που είναι εύκολο


  • και καλύτερα απλοποιούμε το άθροισμα(αν γίνεται)


  • (το ίδιο ακριβώς γίνεται και στην αφαίρεση)

Κάνε εξά
σκηση σε προσθέσεις και αφαιρέσεις ( χρησιμοποίησε και χαρτί αν δυσκολεύεσαι - παίρνεις περισσότερους πόντους αν κάνεις και απλοποίηση) ΚΛΙΚ

Κάνε και εδώ το ίδιο. Είναι πιο εύκολο αφού γίνεται η πράξη πιο αναλυτικά ΚΛΙΚ

Μετάτρεψε καταχρηστικό κλάσμα σε μεικτό ΚΛΙΚ ...και το αντίστροφο ΚΛΙΚ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ FORMULA 1

( απάντησε γρήγορα και γίνε πρωταθλητής)
ΚΛΙΚ


ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Παρατήρησε τις εικόνες






Έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους;

Η φωτιά που άναψε κάποιος εμπρηστής, αφού έκαψε χιλιάδες στρέμματα και προξένησε μεγάλες καταστροφές σε χλωρίδα και πανίδα και αφού χάθηκε ένας τόπος αναψυχής που μας προσφέρει οξυγόνο, έφερε και μελλοντικές καταστροφές αφού δεν υπήρχαν τα δέντρα να συγκρατήσουν το νερό με τις ρίζες τους και επακολούθησαν μεγάλες πλημμύρες. Πλημμύρες είναι δυνατόν να έχουμε και από την συνήθεια των ανθρώπων να ρίχνουν στις κοίτες των ποταμών απορρίμματα από μπάζα.


Και δεν είναι μόνο αυτό. Μπορούμε να έχουμε κατολισθήσεις και από κατασκευές έργων και από καταστροφή δασών, που μπορεί να συνδυαστεί και με ανθρώπινα θύματα κλπ


Η υλοτομία επίσης και ιδίως η ανεξέλεγκτη καταστρέφει την ενότητα του δάσους και την ικανότητά του για ανανέωση.


Τα καυσαέρια επίσης των πόλεων και των βιομηχανιών επηρεάζουν την ανάπτυξη των δασών όπως το ίδιο συμβαίνει και από τους επισκέπτες των δασών που πολλές φορές αφήνουν κάθε είδους σκουπίδι στο δάσος και πολλά από αυτά μάλιστα είναι δυνατό να γίνει και εστία πυρκαγιάς το καλοκαίρι( μπουκάλι κλπ)


Η προστασία των δασών πρέπει να γίνει στόχος όλων των ανθρώπων αλλά και το ίδιο το κράτος να λάβει προστατευτικά μέτρα, όπως η επαρκής φύλαξή τους, η έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων κατάσβεσης και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.


Ακόμα και η χρήση συστημάτων ανίχνευσης φωτιάς, όπως υπάρχει σε πολλές χώρες του εξωτερικού


Αλλοίωση της επιφάνειας της Γης, είναι δυνατόν να συμβεί ακόμα και με έργα χρήσιμα προς τον άνθρωπο. Π. χ. για την διάνοιξη ενός μεγάλου δρόμου και η δημιουργία σήραγγας( έργα οδοποιίας), διευκολύνει μεν την κυκλοφορία, αλλάζει όμως τη μορφολογία του εδάφους


ακόμα και η δημιουργία φραγμάτων, μπορεί να αποθηκεύει νερό και να αντιμετωπίζονται οι ξηρασίες και οι πλημμύρες αλλά από την άλλη παρεμποδίζεται η μετανάστευση και η κυκλοφορία ειδών πανίδας( ψάρια), δημιουργούνται τμήματα ξηράς στις εκβολές των ποταμών(προσχώσεις) και επεμβαίνουμε στη φυσική ομορφιά του τοπίου.



Και βέβαια ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκαλεί παρόμοιες καταστάσεις ακούει στο όνομα κλιματική αλλαγή, αφού η αλόγιστη χρήση τοξικών στοιχείων( λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ), η εκπομπή ρύπων από αυτοκίνητα και εργοστάσια, η ρίψη χημικών ουσιών κλπ καταστρέφουν το περιβάλλον, δημιουργούν απίστευτα φυσικά φαινόμενα επικίνδυνα για τον άνθρωπο( έντονες βροχοπτώσεις, μεγάλες πυρκαγιές από "αφύσικες" ζέστες, έντονες ξηρασίες κλπ)

ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ

3o ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Κατά το 3ο έτος της Επανάστασης δεν έγιναν σημαντικά στρατιωτικά γεγονότα. Οι δύο αντίπαλοι παρουσιάζουν εσωτερικά προβλήματα. Οι μεν Τούρκοι αντιμετωπίζουν τις αντιζηλίες των πασάδων και τις εξεγέρσεις των γενιτσάρων, οι δε Έλληνες έχουν να αντιμετωπίσουν τις διαμάχες μεταξύ τους για τον έλεγχο της εξουσίας ανάμεσα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν πάντως να καταπνίξουν την Επανάσταση. Συγκεκριμένα κατευθύνθηκαν δυο στρατιές προς την Πελοπόννησο, μια από την Δυτική και μια από την Ανατολική Ελλάδα. Και ενώ η επιχείρηση στην Ανατολική Ελλάδα απέτυχε, τη στρατιά της Δυτικής Ελλάδας ανέλαβαν ο Μουσταφά πασάς και ο Ομέρ Βρυώνης.

Η ελληνική κυβέρνηση διόρισε στρατηγό το Μάρκο Μπότσαρη, πράγμα όμως που δυσαρέστησε πολλούς οπλαρχηγούς. Αυτός με τους λίγους Σουλιώτες του και με την τακτική του αιφνιδιασμού(γιουρούσι), αντιμετώπισε τους Τούρκους στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου και τους προκάλεσε μεγάλη ζημιά ματαιώνοντας τα σχέδια τους.
Ό
μως μέσα στη μάχη ο Μπότσαρης σκοτώθηκε και η πατρίδα έχασε ένα γενναίο πολεμιστή και τίμιο στρατιώτη (9/8/1823).

Το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο Ευρυτανίας

Το νεκρό οπλαρχηγό συνόδευσαν στο Μεσολόγγι, 100 παλικάρια του, όπου στις 10 Αυγούστου, την επομένη του θανάτου του, κηδεύτηκε με εξαιρετικά μεγάλες τιμές.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΝΑ ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΚΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗ


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
  • Τα πρώτα τρία χρόνια της Επανάστασης οι Έλληνες ενεργούσαν χωρίς σχέδιο και ασυντόνιστα. Είχαν πολλούς αρχηγούς, δεν υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στο στρατό και το ναυτικό, ενώ τους έλειπαν χρήματα και ο κατάλληλος εξοπλισμός όπως όπλα, κανόνια. Το μεγαλύτερό τους λάθος ήταν ότι δε δημιουργήθηκε τακτικός στρατός, μια έλλειψη που θα φανεί αργότερα, όταν θα αναγκαστούν να πολεμήσουν τον οργανωμένο στρατό των Αιγυπτίων


Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Η ΖΩΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ (1)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ




ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΚΙΑΧΤΡΑ;

ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΚΙΑΧΤΡΑ


SKIAΗTRA

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΑΥΤΟ;
Το σχήμα λόγου με το οποίο αποδίδονται ανθρώπινες ιδιότητες (συναισθήματα,σκέψεις, ενέργειες) σε άψυχα αντικείμενα λέγεται ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Διάβρωση είναι το σύνολο των φυσικών και χημικών φαινομένων που προκαλούν αλλαγές στο έδαφος καταστρέφοντας τα πετρώματα και μεταφέροντας τα κατάλοιπά τους. Κύριοι παράγοντες της διάβρωσης είναι το νερό και ο άνεμος.
Η διάβρωση που οφείλεται στο νερό ονομάζεται υδάτινη διάβρωση, ενώ όσες αλλαγές στην επιφάνεια της γης οφείλονται στον άνεμο αποτελούν την αιολική διάβρωση.

Εδώ δες τη διάβρωση που προκαλεί στο έδαφος ένα ποτάμι

Εδώ τις αλλοιώσεις των βράχων από τον αέρα και τη διαμόρφωση ενός τοπίου

Στην Ελλάδα, ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες της διάβρωσης του εδάφους είναι η υποβάθμιση των δασών και των δασικών εκτάσεων. Αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον( πυρκαγιές, υπερβόσκηση, παράνομη υλοτομία, επέκταση πόλεων κλπ)


Δες στο παρακάτω βίντεο γιατί στην περιοχή του καμένου δάσους θα παρατηρηθεί έντονη διάβρωση





Προσχωσιγενές έδαφος είναι το έδαφος που σχηματίζεται από τη μεταφορά χωμάτων, λάσπης ή άλλων υλικών, τα οποία έχουν μεταφερθεί από τα τρεχούμενα νερά ενός ποταμού. Τα προσχωσιγενή εδάφη είναι ιδιαίτερα γόνιμα για όλες τις καλλιέργειες. Στην παρακάτω εικόνα στο Δέλτα του Νέστου διακρίνουμε τα προσχωσιγενή εύφορα εδάφη τριγύρω του.
Ένα από τα σύγχρονα προβλήματα που δημιούργησε ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του είναι και η όξινη βροχή. Κύριο αίτιο για το σχηματισμό της είναι το διοξείδιο του θείου που βγαίνει από τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, καθώς και τα οξείδια του αζώτου που περιέχονται κυρίως στα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Αυτές οι ενώσεις αντιδρούν με το οξυγόνο και τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας και σχηματίζουν θειικό και νιτρικό οξύ αντίστοιχα τα οποία στη συνέχεια διαλυμένα στη βροχή προσβάλλουν το έδαφος, το νερό, τα φυτά, τα ζώα, τα κτίρια, όλα.




Στον παρακάτω χάρτη βλέπεις τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του κόσμου. Με κλικ επάνω στο χάρτη και κλικ στη συνέχεια σε κάθε περιοχή μπορείς να δεις αναλυτικά τα ηφαίστεια της περιοχής





ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ ΣΤΙΣ 13-1-2010









ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ