Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ





Η γλώσσα είναι το μέσο επικοινωνίας, με το οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν, συνεννοούνται, ανταλλάσσουν απόψεις, σκέψεις, συναισθήματα και μεταφέρουν τον πολιτισμό τους, τα ήθη και έθιμά τους από γενιά σε γενιά. Πάνω στη Γη πιστεύεται ότι μιλιούνται περίπου 2.500 γλώσσες και άλλες 4.500 περίπου διάλεκτοι. Κάποιες από αυτές τις γλώσσες μιλιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους και κάποιες από μικρές ομάδες. Από τις 7.000 περίπου σημερινές γλώσσες και διαλέκτους υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 θα πάψουν να μιλιούνται τα επόμενα χρόνια. Οι κυριότερες γλώσσες που χρησιμοποιούν σήμερα οι άνθρωποι είναι κατά κύριο λόγο τα αγγλικά και λιγότερο τα γαλλικά και τα ισπανικά. Από μεγάλο επίσης τμήμα της Γης ομιλούνται τα κινέζικα,τα πορτογαλικά, τα ρωσικά, τα γερμανικά και τα ιαπωνικά.

Η ελληνική γλώσσα έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική γλώσσα η οποία στο παρελθόν αποτέλεσε το βασικό μέσο επικοινωνίας για τους λαούς της Ανατολικής ΜεσογείουΜετά τον 1ο μ. Χ. αιώνα αντικαταστάθηκαν από τα λατινικά. Βέβαια οι δυο γλώσσες συνυπήρχαν για αρκετούς αιώνες , ιδίως στο εμπόριο και στις επιστήμες. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στην ελληνική γλώσσα.

ΘΥΜΑΣΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ;





ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
Οι άνθρωποι πάντα αναζητούσαν τρόπους να εξηγήσουν τα μυστήρια της ζωής.Αυτή η αναζήτηση ήταν που οδήγησε στην εξάπλωση των θρησκειών
Οι σπουδαιότερες θρησκείες είναι: ο χριστιανισμός, ο μουσουλμανισμός ή ισλαμισμός, ο ιουδαϊσμός, ο βουδισμός και ο κομφουκιανισμός.
Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Γης καταλαμβάνει ο αθεϊσμός
.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ




ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Είναι η θρησκεία που στηρίζεται στη ζωή και στη διδασκαλία του Iησού Xριστού. Ο Χριστιανισμός είναι αποκαλυπτική θρησκεία. Σύμφωνα με το ιερό βιβλίο του, την Αγία Γραφή, ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, που ενσαρκώθηκε και ήρθε στον κόσμο για να κηρύξει τον Θείο Λόγο και να θυσιαστεί για τη σωτηρία των ανθρώπων. Η πίστη στον Θεό, η ελπίδα και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο είναι τα κύρια διδάγματα του Ιησού.



ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ


Είναι η θρησκεία την οποία ίδρυσε ο Mωάμεθ.

Μονοθεϊστική θρησκεία, που ιδρύθηκε στις αρχές του 7ου αι. από τον Μωάμεθ. Λέγεται επίσης Μωαμεθανισμός και Μουσουλμανισμός.

Το ιερό βιβλίο της μωαμεθανικής θρησκείας, που ακολουθούν κατά γράμμα οι πιστοί, είναι το Κοράνι.
ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ

Είναι η θρησκεία των Εβραίων (του έθνους των Ιουδαίων). Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες μονοθεϊστικές θρησκείες με περίπου 15 εκατομμύρια πιστούς το 2006, γεγονός που τον κατατάσσει ως δωδέκατη σε τάξη μεγέθους οργανωμένη θρησκεία.
Βασίζεται στο Μωσαϊκό Νόμο, δηλαδή στις δέκα εντολές που ο Θεός έδωσε στο Μωυσή στο όρος Σινά. Αυτό έγινε όταν οι Ιουδαίοι επέστρεφαν στο Ισραήλ, μετά την έξοδο από την Αίγυπτο. Σε ανάμνηση του γεγονότος της εξόδου, οι Ιουδαίοι γιορτάζουν το Πάσχα.
Ιερό βιβλίο του Ιουδαϊσμού είναι η Βίβλος. Αποτελείται από τα πέντε πρώτα βιβλία του Μωυσή, ιστορικές αφηγήσεις των φυλών του Ισραήλ και βιβλία γραμμένα από προφήτες και βασιλιάδες. (Οι χριστιανοί συμπεριλαμβάνουν τα κείμενα της εβραϊκής Βίβλου στην Παλαιά Διαθήκη).
ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ

Μια από τις πιο διαδεδομένες θρησκείες του κόσμου. Η ιστορία του Ινδουισμού ξεκινάει πριν από 4.000 περίπου χρόνια και έχει σχέση με μια άλλη μεγάλη ανατολική θρησκεία, το Βραχμανισμό.Οι περισσότεροι οπαδοί του Ινδουισμού ζουν στην Ασία, και ειδικότερα στην Ινδία. Πιστεύουν ότι ο θεός υπάρχει σε όλα τα πράγματα. Οι ιερείς (Βραχμάνοι) λατρεύουν τον υπέρτατο Θεό, ενώ οι υπόλοιποι πιστοί λατρεύουν άλλους θεούς, όπως τον Βισνού, το θεό της ζωής.

ΣΙΝΤΟΪΣΜΟΣ


Σιντοϊσμός ή Σίντο λέγεται το σύστημα των αρχαίων θρησκευτικών πεποιθήσεων της Ιαπωνίας, που βασίζεται στη λατρεία των προγόνων και στη θεοποίηση των δυνάμεων της φύσης.


ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟΣ


Ο Κομφούκιος ήταν ένας σημαντικός Κινέζος φιλόσοφος (551-479 π.Χ.). Καταγόταν από βασιλική γενιά. Σε νεαρή ηλικία υπηρέτησε σε δημόσιες θέσεις. Το 492 άρχισε να περιοδεύει στην Κίνα διαδίδοντας τις ιδέες του.

Βασική αρχή της διδασκαλίας του ήταν η ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου και η ηθική του συγκρότηση, ώστε να συμβάλλει έτσι στην αρμονία του κοινωνικού συνόλου. Θεωρούσε κύριες αξίες της ζωής τη φιλία και τη δικαιοσύνη.


ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ
Η φιλοσοφική και θρησκευτική διδασκαλία του Bούδα και η θρησκεία που προήλθε από αυτήν.
Η λέξη Βούδας στα σανσκριτικά σημαίνει «αφυπνισμένος». Το όνομα αυτό δίνεται στους μεγάλους δασκάλους της θρησκείας των βουδιστών.
Πρώτος Βούδας και ιδρυτής του βουδισμού ήταν ο Σιντάρτα Γκαουτάμα, που γεννήθηκε το 563 π.Χ. στη βόρεια Ινδία. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του περιπλανώμενος στην Ινδία και διδάσκοντας. Ο Βούδας κήρυττε στους πιστούς πως ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κανείς την πραγματική ευτυχία είναι η ψυχική ηρεμία, η καλοσύνη απέναντι στους ανθρώπους και στα ζώα, καθώς και η αποφυγή του κακού.
Όπως και οι ινδουιστές, έτσι και οι βουδιστές πιστεύουν πως ο άνθρωπος μετά τον θάνατο του ξαναγεννιέται και επανέρχεται στη ζωή, είτε με τη μορφή ανθρώπου, είτε με τη μορφή ζώου. Αν όμως οι νεκροί έχουν περάσει μια ενάρετη και αγνή ζωή, τότε δεν ξαναγεννιούνται, αλλά ζουν στον ουρανό, σε μια κατάσταση ευτυχίας και μακαριότητας, που ονομάζεται Νιρβάνα. Η Νιρβάνα είναι, σύμφωνα με τους βουδιστές, το ύψιστο αγαθό.


Πολλές φορές φορές ο θρησκευτικός φανατισμός οδήγησε και οδηγεί τους λαούς σε αντιπαραθέσεις και καταστροφικούς πολέμους. Αν όμως δούμε πιο ψύχραιμα τα πράγματα, πιο πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν, από αυτά που μας χωρίζουν.
Ακούστε το τραγούδι που έγραψε ο Α. καλδάρας σε στίχους Πυθαγόρα από το έργο "Μ. Ασία"



ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ