Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ





Οι ερημικές περιοχές καταλαμβάνουν το 1/3 της επιφάνειας της Γης και θα τις βρει κανείς σε όλες τις ηπείρους.

Οι μεγαλύτερες έρημοι της γης είναι:

  1. Η Σαχάρα η μεγαλύτερη έρημος, με έκταση 9.000.000 τ.χλμ. στο βόρειο τμήμα της Αφρικής.

  2. Η Γκόμπι, εκτείνεται ανάμεσα στη Μαντζουρία και τη Μογγολία.

  3. Της νοτιοδυτικής Ασίας. Εκτείνεται ανάμεσα στην Αραβία, το Ιράν και μέχρι τις ΒΔ Ινδίες και το Αφγανιστάν.

  4. Η Καλαχάρι βρίσκεται στη νότια Αφρική με μήκος 1300 χιλιόμετρα.

  5. Έρημοι με μικρότερη έκταση είναι της Αριζόνας, της Καλιφόρνιας, της Γιούτα και της Νεβάδα στη Β. Αμερική, και της Βραζιλίας και Αργεντινής στη Ν. Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί και η έρημος της Αυστραλίας γύρω στον τροπικό του Αιγόκερω.



καραβάνι στη Σαχάρα

Οι έρημοι δεν είναι όλες με άμμο (αμμώδεις), όπως τις έχουμε συνηθίσει κυρίως από τη Σαχάρα, αλλά έχει και ερήμους με βράχια και χαλίκια (βραχώδεις).




Πάντως χαρακτηρίζονται όλες από μεγάλη και έντονη ξηρασία, αφού οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες. Το ίδιο ανάλογα "φτωχή" είναι και η χλωρίδα με την πανίδα αφού αυτές καθορίζονται κυρίως από τις βροχοπτώσεις
Μια κατηγορία ερήμου είναι και η παγωμένη, γνωστή ως "πολική" έρημος. Μια τέτοια είναι και η Ανταρκτική, η μεγαλύτερη παγωμένη έρημος.


άποψη της Ανταρκτικής ερήμου

Στις ερήμους μπορούμε να συναντήσουμε μικρές εκτάσεις με νερό και βλάστηση, τις γνωστές οάσεις, οι οποίες δημιουργούνται από υπόγεια νερά και αποτελούν πραγματικά "νησιά" βλάστησης μέσα στις ερήμους.

όαση

Εκεί συναντάμε ελάχιστα είδη φυτών, όπως η χουρμαδιά(φοίνικας), που είναι πολύ σημαντικό δέντρο για τη ζωή των κατοίκων της ερήμου. Για να εξασφαλίσει την απαραίτητη υγρασία, η χουρμαδιά, αναπτύσσει βαθιές ρίζες που φτάνουν ακόμα και 30 μέτρα βάθος. Οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούν τους καρπούς, τα φύλλα αλλά και τον κορμό από τα γέρικα δέντρα ( τροφή, χτίσιμο σπιτιών κλπ)



Στις ερήμους συνήθως συναντάμε οργανισμούς που δεν έχουν ανάγκη νερού, όπως έντομα και ερπετά που κρύβονται στην άμμο και αναζητούν τροφή τη νύχτα που έχει περισσότερο δροσιά.


Οι συνθήκες διαβίωσης στις ερήμους είναι πολύ δύσκολες αφού επικρατούν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Για παράδειγμα στην έρημο Σαχάρα την ημέρα η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 58 β. Κελσίου ενώ τη νύχτα πολλές φορές "πέφτει" και στους -4 β.Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας προκαλεί συνεχή διαστολή και συστολή των πετρωμάτων, που τα θρυμματίζει. Επίσης αυτοί οι άνεμοι είναι που αλλάζουν πολύ συχνά τη μορφή ενός τόπου, αφού μετακινούν μεγάλες ποσότητες άμμου και τις αποθέτουν σε διαφορετικά σημεία, σχηματίζοντας τους αμμόλοφους.



Οι κάτοικοι που ζουν σε αυτές τις περιοχές ( Βεδουίνοι) είναι σχετικά λίγοι και παραδοσιακά ήταν νομάδες, δηλαδή γυρίζουν από τόπο σε τόπο για να βοσκήσουν τα κοπάδια τους.(καμήλες και αιγοπρόβατα)


Φορούν φαρδιά, συνήθως ανοιχτόχρωμα ρούχα ώστε να προστατεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και παίρνουν το γάλα και το δέρμα και το μαλλί από τα ζώα που εκτρέφουν.



Βέβαια σήμερα οι νομάδες ολοένα και λιγοστεύουν, αφού όλο και περισσότεροι μένουν σε πόλεις και ασχολούνται με άλλου είδους εργασίες, λιγότερο κοπιαστικές.







ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ