Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ

3o ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Κατά το 3ο έτος της Επανάστασης δεν έγιναν σημαντικά στρατιωτικά γεγονότα. Οι δύο αντίπαλοι παρουσιάζουν εσωτερικά προβλήματα. Οι μεν Τούρκοι αντιμετωπίζουν τις αντιζηλίες των πασάδων και τις εξεγέρσεις των γενιτσάρων, οι δε Έλληνες έχουν να αντιμετωπίσουν τις διαμάχες μεταξύ τους για τον έλεγχο της εξουσίας ανάμεσα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν πάντως να καταπνίξουν την Επανάσταση. Συγκεκριμένα κατευθύνθηκαν δυο στρατιές προς την Πελοπόννησο, μια από την Δυτική και μια από την Ανατολική Ελλάδα. Και ενώ η επιχείρηση στην Ανατολική Ελλάδα απέτυχε, τη στρατιά της Δυτικής Ελλάδας ανέλαβαν ο Μουσταφά πασάς και ο Ομέρ Βρυώνης.

Η ελληνική κυβέρνηση διόρισε στρατηγό το Μάρκο Μπότσαρη, πράγμα όμως που δυσαρέστησε πολλούς οπλαρχηγούς. Αυτός με τους λίγους Σουλιώτες του και με την τακτική του αιφνιδιασμού(γιουρούσι), αντιμετώπισε τους Τούρκους στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου και τους προκάλεσε μεγάλη ζημιά ματαιώνοντας τα σχέδια τους.
Ό
μως μέσα στη μάχη ο Μπότσαρης σκοτώθηκε και η πατρίδα έχασε ένα γενναίο πολεμιστή και τίμιο στρατιώτη (9/8/1823).

Το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο Ευρυτανίας

Το νεκρό οπλαρχηγό συνόδευσαν στο Μεσολόγγι, 100 παλικάρια του, όπου στις 10 Αυγούστου, την επομένη του θανάτου του, κηδεύτηκε με εξαιρετικά μεγάλες τιμές.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΝΑ ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΚΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗ


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
  • Τα πρώτα τρία χρόνια της Επανάστασης οι Έλληνες ενεργούσαν χωρίς σχέδιο και ασυντόνιστα. Είχαν πολλούς αρχηγούς, δεν υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στο στρατό και το ναυτικό, ενώ τους έλειπαν χρήματα και ο κατάλληλος εξοπλισμός όπως όπλα, κανόνια. Το μεγαλύτερό τους λάθος ήταν ότι δε δημιουργήθηκε τακτικός στρατός, μια έλλειψη που θα φανεί αργότερα, όταν θα αναγκαστούν να πολεμήσουν τον οργανωμένο στρατό των Αιγυπτίων