Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΔΡΑΙΩΝΕΤΑΙ


2ο ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ




Το δεύτερο έτος της επανάστασης οι Τούρκοι αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν πιο οργανωμένα την επανάσταση. Μια στρατιά θα κατέπνιγε την επανάσταση στη Δ. Ελλάδα και μια άλλη στην Ανατολική. Οι δύο στρατοί θα συναντιόντουσαν στην Πελοπόννησο όπου θα έφτανε και ο τουρκικός στόλος. Ο στόλος με αρχηγό τον Καρά Αλή κινήθηκε εναντίον της Χίου.


Χιλιάδες
στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο επαναστατημένο νησί και το κατέστρεψαν. Από τους 120.000 περίπου κατοίκους που είχε το νησί, πάνω από 30.000 έχασαν τη ζωή τους, αιχμαλωτίστηκαν ή πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα, ενώ κάποιοι κατέφυγαν στα Ψαρά.

Η σφαγή της Χίου όπως την εμπνεύστηκε ο μεγάλος Γάλλος ζωγράφος Ντελακρουά


Λίγο αργότερα ο Κανάρης ανατίναξε την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου. Εκεί βρήκαν το θάνατο ο Καρά Αλή και πολλοί Τούρκοι στρατιώτες που γιόρταζαν το Μπαϊράμι (μεγάλη θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων).

Η πυρπόληση της τούρκικης ναυαρχίδας από τον Κανάρη

















Κ. ΚΑΝΑΡΗΣ


Μετά από αυτό ο τουρκικός στόλος έπλευσε προς το Βόσπορο, χωρίς να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους Τούρκους. Μετά την εξόντωση του Αλή πασά ο Χουρσίτ αποφάσισε να καταπνίξει την επανάσταση στην Ήπειρο, αντιμετωπίζοντας τους Σουλιώτες που είχαν επιστρέψει στο Σούλι.Μ. Μπότσαρης

Ο Μάρκος Μπότσαρης κατέβηκε στη Νότια Ελλάδα ζητώντας βοήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε ένα εκστρατευτικό σώμα με επικεφαλής το Μαυροκορδάτο, που δεν ήταν όμως στρατιωτικός.

Οι Έλληνες μαζί με πολλούς φιλέλληνες
αντιμετώπισαν τους Τούρκους στο Πέτα, όπου και νικήθηκαν. Οι Σουλιώτες αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και να καταφύγουν στα Επτάνησα. Μετά την ήττα στη μάχη του Πέτα, πολλοί Έλληνες που πήραν μέρος στη σύγκρουση κατέφυγαν στο Μεσολόγγι, το οποίο
οι Τούρκοι πολιόρκησαν. Γρήγορα όμως έφτασαν ενισχύσεις στους πολιορκημένους και λύθηκε η πολιορκία.


Οι Τούρκοι αφού αποσύρθηκαν από το Μεσολόγγι
προετοίμασαν την εκστρατεία για την Πελοπόννησο.

Αρχηγός ορίστηκε ο Μαχμούτ ή Δράμαλης ( καταγόταν από τη Δράμα), που με τεράστια δύναμη έφτασε στο Άργος.Δράμαλης

Ο Κολοκοτρώνης τον αντιμετώπισε
εφαρμόζοντας την τακτική της «καμένης γης»,
(έκαιγε τα σπαρτά για να μην έχουν τρόφιμα οι Τούρκοι και να υποχωρούν) υποχρεώνοντάς τον να φύγει από το Μοριά. Κατά την υποχώρησή του στα Στενά των Δερβενακίων


έγινε μια μεγάλη μάχη όπου οι Τούρκοι ηττήθηκαν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και λάφυρα.

Θ. Κολοκοτρώνης




















ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ

Ο Δράμαλης μετά την ήττα πέθανε στην Κόρινθο, ο Χουρσίτ αυτοκτόνησε, ενώ ο Κολοκοτρώνης διορίστηκε αρχιστράτηγος της Επανάστασης.


Έτσι εδραιώθηκε η επανάσταση. Λίγο αργότερα έπεσε στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων και το Ναύπλιο.