Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ `21 ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Το 1863, μετά την έξωση από το θρόνο του Όθωνα, ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος ανακηρύχτηκε βασιλιάς των Ελλήνων.

                                                         Γεώργιος Α΄ (1845-1913)
Το 1864 η Αγγλία παραχωρεί στην Ελλάδα τα Επτάνησα που ως τότε βρισκόταν υπό την κατοχή της, σαν δώρο στο νέο Βασιλιά.Αυτό έγινε διότι οι Άγγλοι έβλεπαν πως η κατοχή των νησιών αυτών περισσότερο τους δημιουργούσε προβλήματα, παρά τους εξασφάλιζε πλεονεκτήματα.

Η Ελλάδα μετά την προσάρτηση των Επτανήσων (1864)
Την ίδια χρονιά (1864) ψηφίστηκε νέο Σύνταγμα το οποίο περιόριζε τις εξουσίες του βασιλιά και καθιέρωνε την ελευθερία του τύπου που ως τότε ήταν ελεγχόμενη.Την ίδια στιγμή η Ελλάδα ανακηρύσσεται ως Βασιλευόμενη Δημοκρατία.
Το 1866 ξεσπά στην Κρήτη νέα επανάσταση, που ούτε όμως και τότε θα πετύχει την απελευθέρωση του νησιού. Κορυφαία στιγμή της ήταν το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου.

                                      Η Μονή Αρκαδίου σήμερα
Στο Αρκάδι, μοναστήρι κοντά στο Ρέθυμνο, βρισκόταν μαζεμένοι κάποιοι αγωνιστές για να το υπερασπιστούν από τους Τούρκους.Οι τελευταίοι το πολιόρκησαν πολύ στενά. Ο αγώνας ήταν άνισος και οι υπερασπιστές προκειμένου να πέσουν στα χέρια των Τούρκων προτίμησαν να ανατιναχτούν μαζί τους , βάζοντας φωτιά στην πυριτιδαποθήκη.
Το ολοκαύτωμα
Όλοι τους έχασαν τη ζωή τους, όμως η ηρωική πράξη τους προκάλεσε συγκίνηση και αγανάκτηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η πυριτιδαποθήκη σήμερα
Σφαίρα σε κυπαρίσσι από τη μάχη στο μοναστήρι
Εκτός όμως των υπόλοιπων προβλημάτων το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά προβήματα.Οι προσπάθειες που έκανε ο Καποδίστριας και ο Όθωνας δεν είχαν φέρει σημαντικά αποτελέσματα.
Την περίοδο αυτή παίρνονται κάποιες πρωτοβουλίες για την ανόρθωση της οικονομίας.
Το κράτος παραχωρεί τα Εθνικά κτήματα (ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους οι Τούρκοι τα οποία περιήλθαν στα χέρια των Ελλήνων μετά την Επανάσταση και που καταλάμβαναν πάνω από τη μισή καλλιεργήσιμη έκταση της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου) σε ακτήμονες αγρότες και οι Έλληνες του εξωτερικού που είχαν οικονομική επιφάνεια δραστηροποιούνται στο εμπόριο, βοηθώντας έτσι την Πατρίδα.
Η βιομηχανία στη χώρα δε γνωρίζει ανάπτυξη και το κράτος αναγκάζεται να εισάγει πολλά προϊόντα από το εξωτερικό. Τα έξοδα είναι πιο πολλά από τα έσοδα , έτσι το κράτος αναγκάζεται να δανειστεί χρήματα από το εξωτερικό για καλύψει τις υποχρεώσεις του. Αυτό θα οδηγήσει σε εντονότερη αξάρτηση από τις Μαγάλες Δυνάμεις πράγμα που εξακολουθεί να γίνεται ακόμη και σήμερα.
Στο μεταξύ η γενιά των πολιτικών του `21 είχε δώσει τη θέση της σε μια νέα γενιά πολιτικών.
Αλεξ. Κουμουνδούρος (1815-1883)
(Με δικό του νόμο ο Κουμουνδούρος, που είχε πρωτοστατήσει στην ανατροπή του Όθωνα, κατάφερε να μοιραστούν πάνω από 2.500.000 στρέμματα κρατικής γης σε ακτήμονες αγρότες που ως τότε δεν είχαν καμία περιουσία)

Νέοι πολιτικοί εμφανίζονται στο προσκήνιο και η πολιτική ζωή γίνεται πιο ομαλή και με λιγότερες εντάσεις.Ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση της αρχής της Δεδηλωμένης με πρόταση ενός σπουδαίου πολιτικού του Χαρίλαου Τρικούπη.
Χ. Τρικούπης (1832-1896)

Σύμφωνα με αυτή ο βασιλιάς υποχρεώνεται να αναθέτει το σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που είχε την πλειοψηφία στη Βουλή. Μέχρι τότε ο Βασιλιάς ανέθετε το σχηματισμό κυβέρνησης σε όποιον ήθελε. Αυτό ήταν, αν μη τι άλλο, ένα βήμα για δημοκρατικότερη διακυβέρνηση.
Ο Τρικούπης σε ομιλία του στη Βουλή

Ο Χ. Τρικούπης ήταν ένας πολύ σημαντικός και διορατικός πολιτικός. Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει το ελληνικό κράτος και μερικές ιδέες του θα λέγαμε ότι ήταν πολύ πρωτοποριακές για την εποχή του. Οραματίστηκε σπουδαία έργα, που  κάποια από αυτά είχε την τύχη να τα δει να πραγματοποιούνται, ενώ άλλα από αυτά πραγματοποιήθηκαν πολλά χρόνια αργότερα.
Χάρη σε αυτόν έγινε προσπάθεια δημιουργίας σιδηροδρόμου στην Ελλάδα που ως τότε δεν υπήρχε.Δημιουργήθηκαν πολλά χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής.
Αποξηράνθηκε με δικές του ενέργειες η λίμνη Κωπαΐδα και δημιουργήθηκαν έτσι μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.
Επί εποχής του και αφού η Ελλάδα πήρε μεγάλα δάνεια κατασκευάστηκε η διώρυγα της Κορίνθου.
Εγκαίνια διώρυγας Κορίνθου το 1893

Η διώρυγα σήμερα
Ο Χ. Τρικούπης οραματίστηκε τη σύνδεση (ζεύξη) του Ρίου - Αντιρίου με μια μεγάλη γέφυρα αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει αυτό το μεγαλεπίβολο σχέδιο.

Πάνω από έναν αιώνα αργότερα η γέφυρα κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε το 2004 λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και πήρε προς τιμήν του το όνομά του.
Η γέφυρα "Χ. Τρικούπης" σήμερα
ΔΕΙΤΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ "ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ"


Όμως η παρουσία του Τρικούπη συνδέθηκε ιστορικά και με αρνητικές αναμνήσεις. Η τελευταία περίοδος της διακυβέρνησής του έληξε άδοξα όταν αναγκάστηκε να κηρύξει την πτώχευση του ελληνικού κράτους το 1895. Στην ιστορία έχει μείνει η φράση του "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Μετά το γεγονός αυτό αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία όπου και πέθανε λίγο αργότερα. Αναμφίβολα υπήρξε ένας από τους πολιτικούς που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας.
Το άγαλμα του Τρικούπη έξω από την παλιά Βουλή