Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΕΥΚΡΑΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης έχει συγκεντρωθεί στι εύκρατες περιοχές .
ΔΕΣ ΤΟ ΧΑΡΤΗ
Αυτό γίνεται γιατί στις παραπάνω περιοχές δεν παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως στις ερήμους, στις πολικές περιοχές, ενώ η βλάστηση είναι τέτοια που δεν παρεμποδίζει τις ανθρώπινες δραστηριότητες όπω γίνεται στις τροπικές περιοχές.
Οι άνθρωποι στη βόρεια και στη νότια εύκρατη ζώνη ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία
την κτηνοτροφία
το εμπόριο,

αλλά και τις επιστήμες,

την τεχνολογία

και τον πολιτισμό


Στις εύκρατες περιοχές τις Γης οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει μεγαλουπόλεις

κατασκευάζουν πολύπλοκα έργα,
μορφώνονται και ασχολούνται με τις καλές τέχνες.
Στις εύκρατες περιοχές τα αγαθά που παράγονται είναι διαρκώς όλο και περισσότερα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να οδηγούνται πολλές φορές στον υπερκαταναλωτισμό.
Όμως μια σειρά από τεχνολογικά επιτεύγματα και εφευρέσεις έχουν κάνει τη ζωή πιο άνετη και ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά.
Τα τελευταία χρόνια συντελείται αλματώδης ανάπτυξη στον τομέα των επικοινωνιών πράγμα που κάνει πιο εύκολη και γρηγορη την επικοινωνία των ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Υπερσύγχρονα τρένα,
αεροπλάνα,

πλοία,

αυτοκίνητα,

έχουν κάνει τα ταξίδια πιο άνετα, πιο ασφαλή και πιο γρήγορα.

Η φύση ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη στους ανθρώπους των εύκρατων περιοχών, όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αλόγιστη επέμβαση στο περιβάλλον, για χάρη της εξέλιξης, που έχει οδηγήσει στην κλιματική αλλαγή.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μια σειρά άλλες αλόγιστες επεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση έχουν αλλοιώσει σε κάποιο βαθμό τα χαρακτηριστικά της εύκρατης ζώνης όπως τα ξέραμε ως σήμερα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι πλέον χαρακτηριστικά των πολικών ή των ερημικών περιοχών, αλλά εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και στην εύκρατη ζώνη.
H ζωή του ανθρώπου είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον στο οποίο ζει. Άλλες φορές προσαρμόζεται σε αυτό και άλλες φορές προσαρμόζει το περιβάλλον στις δικές του ανάγκες.Όταν γίνεται το τελευταίο πρέπει να γίνεται με σεβασμό και σύνεση, διαφορετικά τα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δυσάρεστα.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΑΣ ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ