Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ


 Ιωάννης Καποδίστριας
"Εκείνο που μας τιμά περισσότερο είναι να ζήσουμε στη μνήμη των ανθρώπων..."
Όταν ο Καποδίστριας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ουσιαστικά δεν υπήρχε κράτος.
Η χώρα έβγαινε από μια βαριά δουλεία και έναν πολύχρονο αγώνα και ήταν εντελώς ανοργάνωτη , χωρίς καθορισμένα σύνορα. Δεν ήταν γνωστό αν θα είχε αυτονομία.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Καποδίστριας επιδόθηκε στην αναδιοργάνωση της χώρας. 
 Το κέρμα των 20 λεπτών με τη μορφή του Καποδίστρια
Ο Καποδίστριας όταν ανέλαβε τη χώρα ασχολήθηκε με τους εξής βασικούς τομείς:
Οικονομία:
Δημιούργησε τράπεζα, στην οποία κατέθεσε πρώτος την προσωπική του περιουσία. Έκοψε νομίσματα, τους φοίνικες, για να αντικαταστήσει τα τουρκικά γρόσια και να διευκολύνει τις συναλλαγές που μέχρι τότε γίνονταν κυρίως με ανταλλαγές προϊόντων. 

 χαρτονόμισμα του 1831 και φοίνικας του 1829

Εκπαίδευση:

Ίδρυσε σε όλη τη χώρα πολλά σχολεία, τα αλληλοδιδακτικά, στα οποία οι καλύτεροι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, με τη βοήθεια του δασκάλου, μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση στους μικρότερους μαθητές.
Το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο στο Ναύπλιο που σήμερα είναι Μουσείο
Γεωργία: 
Ίδρυσε γεωργική σχολή στην Τίρυνθα για να εκπαιδεύονται οι αγρότες. Κάλεσε γεωπόνους από την Ελβετία εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας και φρόντισε για την ανάπτυξη της μεταξοκαλλιέργειας.
Διοίκηση:
Εφάρμοσε συγκεντρωτική πολιτική. Διέλυσε την εθνοσυνέλευση που τον εξέλεξε και πήρε όλες τις εξουσίες στα χέρια του καταργώντας το Σύνταγμα.
Πίστευε πως στην παρούσα κατάσταση της χώρας ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει.
 Η πρώτη σχολή Ευελπίδων που ίδρυσε ο Καποδίστριας στο Ναύπλιο για την εκπαίδευση των πρώτων Ελλήνων αξιωματικών.( Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο)
Μπορείς να κάνεις μια εικονική περιήγηση στο μουσείο



Ο Καποδίστριας ήταν ένας πολύ έμπειρος διπλωμάτης. Αν και οι μεγάλες δυνάμεις διαφωνούσαν μεταξύ τους για το θέμα της Ελλάδας καταφέρνει να πετύχει την ανεξαρτησία της Ελλάδας και την χάραξη των συνόρων στη γραμμή Παγασητικού-Αμβρακικού. (Σεπτέμβριος 1830)

Για τον σκοπό αυτό διατηρεί επαναστατημένη τη Στερεά και πετυχαίνει την άφιξη γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο που υποχρεώνει τον  Ιμπραήμ να αποχωρήσει. 

Τα μέτρα του Καποδίστρια ήταν αντίθετα με τις παραδοσιακές διοικητικές  αντιλήψεις των κοτζαμπάσηδων. Επίσης δυσαρέστησαν κάποιους οπαδούς της δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι τον υποπτεύονταν ως φιλορώσο, αν και ο ίδιος τηρούσε ουδέτερη στάση. Δημιουργήθηκε έτσι ένα πολύ άσχημο κλίμα εναντίον του, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα εξεγέρσεις, ανταρσίες και τέλος οδήγησε στη δολοφονία του στο Ναύπλιο το 1830. 
 Πίνακας με την αναπαράσταση της δολοφονίας του Καποδίστρια
 Μπορείτε να περιηγηθείτε στο σημείο της δολοφονίας κάνοντας κλικ ΕΔΩ


 Για τη δολοφονία του Καποδίστρια ακόμη και σήμερα υπάρχουν διάφορες απόψεις και εκδοχές.
Μία από αυτές κάνει λόγο για ανάμειξη των ξένων δυνάμεων (κυρίως της Αγγλίας). Η επικρατούσα άποψη για το τραγικό γεγονός είναι η ακόλουθη:


Τα ξημερώματα της Κυριακής 27ης Σεπτεμβρίου και ενώ κατευθυνόταν στον Άγιο Σπυρίδωνα για να παρακολουθήσει τη λειτουργία, πλησιάζοντας στη στενή θύρα της εκκλησίας αντίκρισε τον Κωνσταντίνο και Γιώργο Μαυρομιχάλη, αδελφό και γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ο κυβερνήτης έπεφτε νεκρός πρώτα από τις σφαίρες του Κωνσταντίνου και στη συνέχεια από το μαχαίρι του Γιώργου Μαυρομιχάλη. 
Οι δύο δολοφόνοι, ο μεν πρώτος τραυματίστηκε από τις σφαίρες του συνοδού του Καποδίστρια και στη συνέχεια σκοτώθηκε από το μαινόμενο πλήθος που κατέφθασε εκεί, ενώ ο Γιώργος Μαυρομιχάλης δικάστηκε και εκτελέσθηκε μετά από μερικές ημέρες. Ο κυβερνήτης εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα ως την ημέρα της κηδείας του( 18 Οκτωβρίου 1831) στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο.
Στη συνέχεια, στην Ελλάδα επικράτησε αναρχία. Οι εμφύλιες διαμάχες έγιναν εντονότερες και οι γερουσιαστές με ψήφισμα εξέλεξαν μια "Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδας" που ήταν τριμελής: ο Αυγουστίνος Καποδίστριας, αδελφός του κυβερνήτη, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Ιωάννης Κωλέττης με σκοπό τη διαφύλαξη της ησυχίας και τη σύγκληση Εθνικής Συνελεύσεως. 
Τα παρακάτω λόγια του Καποδίστρια  προς τη Δ΄ Εθνοσυνέλευση περιγράφουν απόλυτα την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το ελληνικό κράτος όταν ανέλαβε τη διακυβέρνησή του, αλλά ταυτόχρονα  το μεγαλείο και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. 
Τα λόγια του σήμερα, μετά από σχεδόν δύο αιώνες,  είναι  επίκαιρα όσο ποτέ.


«…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»
«…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
Ιωάννης Καποδίστριας
πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ´ Εθνοσυνέλευση

Στη σύγχρονη εποχή μια προσπάθεια διοικητικής 

μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας 

πήρε προς τιμήν του το όνομά του ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ "
Παρακολουθήστε ένα βίντεο για τον Ιωάννη Καποδίστρια από την εκπομπή του ΣΚΑΪ "Μεγάλοι Έλληνες"