Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Η ώρα της γης και του καθενός μας: Απόψε σβήνουμε τα φώτα

Σήμερα 27 Μαρτίου 2010 στις 8.30 το βράδυ, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην «Ώρα της Γης», σβήνοντας τα φώτα των σπιτιών τους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβολικό συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ
Η «Ώρα της Γης» (Earth Hour) είναι το αποκορύφωμα μιας μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων, των κοινοτήτων, αλλά και των ανθρώπων ξεχωριστά να προχωρήσουν σε μικρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε συνεχή βάση. Όλες μαζί αυτές οι μικρές αλλαγές είναι που θα κάνουν τη διαφορά - από τις επιχειρήσεις που θα σβήνουν τα φώτα όταν τα γραφεία είναι άδεια, μέχρι τα νοικοκυριά που θα σταματήσουν να αφήνουν τις συσκευές τους σε κατάσταση αναμονής.
H ιδέα για την «Ώρα της Γης» γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για 60 λεπτά.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ ενός βιώσιμου μέλλοντος, σύμφωνα με τα στοιχεία της WWF. Παγκοσμίως γνωστά κτήρια και τοποθεσίες, όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.


Με την περσινή μεγαλειώδη συμμετοχή η ανθρωπότητα έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Φέτος η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή γίνεται πιο επιτακτική, καθώς η αποτυχία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης αφήνει μετέωρο οποιοδήποτε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.