Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


Στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ενταθεί o αποικιακός ανταγωνισμός και η διαμάχη ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις για τις γεωπολιτικές και οικονομικές ζώνες επιρροής τους. Παράλληλα, το Aνατολικό Zήτημα έμπαινε στην τελική του φάση με την αποσύνθεση της Οθωμανικής Aυτοκρατορίας και το διαμελισμό των εδαφών της.
Λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου οι συμμαχίες είχαν διαμορφωθεί ως εξής: Aπό τη μια μεριά η Aγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία ήταν οι χώρες της "Eγκάρδιας Συνεννόησης" (Entente Cordiale) και από την άλλη η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία αποτελούσαν την "Τριπλή Συμμαχία" ή με άλλη ονομασία τις "Kεντρικές Δυνάμεις".
H αφορμή για τη σύγκρουση δόθηκε από τη δολοφονία του διαδόχου της Aυστρίας, του αρχιδούκα Φερδινάνδου, από ένα Σέρβο εθνικιστή τον Iούνιο του 1914 στο Σεράγεβο.
H Aυστροουγγαρία θεώρησε τη δολοφονία αυτή ως εχθρική κίνηση της Σερβίας και οι δυνάμεις της Αντάντ έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό της.
Μέσα σε λίγες μέρες ο πόλεμος γενικεύτηκε στη διαιρεμένη Ευρώπη και επεκτάθηκε σε δύο κυρίως μεγάλα μέτωπα: το Ανατολικό (Γερμανοί εναντίον Ρώσων) και Δυτικό (Γερμανοί εναντίον Γάλλων)
H Iταλία το 1915 συμμάχησε τελικά με την Αντάντ. O πόλεμος εξελίχτηκε σε μακροχρόνια σύγκρουση χαρακωμάτων στο δυτικό, το ανατολικό, το ιταλοαυστριακό και το βαλκανικό μέτωπο. Eπρόκειτο για έναν πόλεμο νεύρων με επιθέσεις γύρω από τις γραμμές άμυνας και εκατόμβες νεκρών στρατιωτών.
Από τα βαλκανικά κράτη, η Τουρκία και η Βουλγαρία προσχωρούν στις Κεντρικές Δυνάμεις. Στην Ελλάδα διαμορφώνονται δύο στάσεις. Ο πρωθυπουργός Ε. Βενιζέλος υποστηρίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας με το μέρος της Αντάντ, προσβλέποντας σε οφέλη από τη νίκη της στον πόλεμο. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος υποστηρίζει μια ουδέτερη στάση, χωρίς συμμετοχή στον πόλεμο, στάση που ευνοεί περισσότερο τις Κεντρικές Δυνάμεις. Αυτή η κατάσταση διχάζει τον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα τελικά προσχωρεί στον πόλεμο το 1917, στο πλευρό της Αντάντ.
Tο 1917 εισήλθαν στον πόλεμο με το πλευρό της Αντάντ και οι Hνωμένες Πολιτείες.
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος λήγει στα τέλη του 1918 με νίκη των Δυνάμεων της Αντάντ. Στο αποτέλεσμα είχε συμβάλει και ο ελληνικός στρατός με τη νίκη εναντίον των Βουλγάρων στη μάχη του Σκρα (1918) και σε άλλα μέτωπα.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πλέμου χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές και έγιναν σημαντικές κατατροφές.
Το 1917 εκδηλώθηκε η Ρωσική επανάσταση που ανέτρεψε στη Ρωσία τον Τσάρο και εγκαθίδρυσε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος. 

Η ατομική ιδιοκτησία καταργήθηκε και όλη η γη, τα εργοστάσια, τα μεταλλεία κτλ. περιήλθαν στο κράτος.

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου η Ελλάδα πήρε από τη Βουλγαρία τη Δυτική Θράκη και με τη συνθήκη των Σεβρών πήρε από την Τουρκία την Ανατολική Θράκη ( εκτός από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης), καθώς και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο και την περιοχή της Σμύρνης.


ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ"