Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Βόρεια Αμερική εκτείνεται από την Αρκτική ζώνη στο Βορρά μέχρι την Τροπική ζώνη στο Νότο. Το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στην Εύκρατη ζώνη. Τα εδάφη που βρίσκονται στην Αρκτική ζώνη παρουσιάζουν έντονο διαμελισμό με βαθύτατους κόλπους και πολλά νησιά, ενώ το νότιο τμήμα της, αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Αμερικής.
Στο στενό αυτό τμήμα η διώρυγα του Παναμά συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ

Το έδαφος της Β. Αμερικής διασχίζεατι στα δυτικά από τα Βραχώδη όρη, τα οποία απλώνονται από την Αλάσκα μέχρι το Μεξικό. Στις Ανατολικές ακτές εκτείνονται τα Απαλάχια όρη.
Μεταξύ των δυο αυτών οροσειρών διαμορφώνονται δύο πεδιάδες του Καναδά και της Αμερικής που φτανει ως τον κόλπο του Μεξικού. Η πεδιάδα αυτή έχει έκταση εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι η πιο εύφορη μεγάλη πεδιάδα στον κόσμο.
Στα εδάφη της διαμορφώνεται το μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα του πλανήτη, το πασίγνωστο δίκτυο Μισούρι-Μισισιπή.

Στα σύνορα του Καναδά και των Η.Π.Α. υπάρχει το σύστημα των Μεγάλων Λιμνών, στις οποίες είναι συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού νερού του πλανήτη μας.
Οι γνωστότερες λίμνες είναι η Σουπίριορ, η Μίτσιγκαν,η Χιούρον, η Ήρι και η Οντάριο, οι οποίες έχουν έκταση σχεδόν διπλάσια της Ελλάδας. Τα νερά της λίμνης Ήρι, όταν εκβάλλουν στη λίμνη Οντάριο, σχηματίζουν τους περίφημους καταρράκτες του Νιαγάρα.

 
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Το 1492 Ο θαλασσοπόρος Χρισόφορος Κολόμβος, στην προσπάθειά του να φτάσει στις Ινδίες, ανακάλυψε την Αμερική. Επρόκειτο για μια μεγάλη ήπειρο, στην οποία μέχρι τότε κατοικούσαν διάφορες φυλές ινδιάνων περίπου 30-45 εκατομμύρια συνολικά.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στην Αμερική ήταν Άγγλοι, Ιρλανδοί, Γάλλοι και Ισπανοί. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν στις ανατολικές ακτές χωρίς να δείχνουν τάσεις εξόντωσης των ιθαγενών κατοίκων, των ινδιάνων.
Στη συνέχεια όμως , όταν γνώρισαν την εύφορη γη και τον ορυκτό πλούτο, εκτόπισαν βίαια τους ντόπιους κατοίκους με συνέπεια το σταδιακό αφανισμό τoυς. Σήμερα οι ιθαγενείς δεν ξεπερνούν τις 450.000 και ζουν στα όρια της φτώχειας.
KANTE KΛΙΚ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΙΑΣ ΙΝΔΙΑΝΙΚΗ ΦΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ  ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥΣ
Επιστολή ινδιάνου αρχηγού

Οι σημερινοί κάτοικοι του Καναδά και των Η.Π.Α. αποτελούν μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Με εξαίρεση του ινδιάνους και τους εσκιμώους οι υπόλοιποι είναι μετανάστες. Στη Βόρεια Αμερική συνυπάρχουν άνθρωποι από όλες τις φυλές του κόσμου και από όλα τα θρησκευτικά δόγματα.
Ανάμεσα στους κατοίκους της Αμερικής ζουν και πολλοί Έλληνες μετανάστες που έφτασαν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και μεγαλουργούν σήμερα σε πολλούς τομείς.
ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Η Βόρεια Αμερική αποτελείται από τα μεγάλα σε έκταση κράτη του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού, καθώς και από τα μικρότερα κράτη της Κεντρικής Αμερικής και τα νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής Θάλασσας.
0 Καναδάς έχει τη μεγαλύτερη έκταση από όλα τα κράτη της Βόρειας Αμερικής, αλλά ο πληθυσμός του είναι σχετικά μικρός, γιατί είναι αραιοκατοικημένος. Αυτό οφείλεται στις κλιματικές, γεωμορφολογικές και άλλες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Το κατοικημένο τμήμα του είναι το 50% του συνολικού του εδάφους στην κοιλάδα του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου και στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Ο Καναδάς παρουσιάζει μεγάλη βιομηχανική και γεωργική ανάπτυξη και θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Η πρωτεύουσα του Καναδά είναι η Οττάβα, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Μόντρεαλ, το Τορόντο και το Κεμπέκ.
ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
Το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Η.Π.Α.) αποτελείται από πενήντα μεγάλες περιοχές, οι οποίες ονομάζονται πολιτείες. Κάθε πολιτεία έχει τη δική της τοπική κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη για όλα τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων. Όλες οι πολιτείες μαζί διαμορφώνουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία διοικείται από τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο που εκλέγονται απευθείας από τον αμερικανικό λαό. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία είναι υπεύθυνη κυρίως για θέματα εξωτερικής πολιτικής, την ασφάλεια, την άμυνα και την οικονομία του κράτους.
Πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η Ουάσινγκτον, όπου έχει την έδρα της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Πολλές μεγαλουπόλεις με εκατομμύρια κατοίκους, υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ Η.Π.Α. Το κράτος του Μεξικού βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική. Είναι τμήμα μιας χερσονήσου, η οποία συνδέει τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Πρόκειται για μία ορεινή και θερμή χώρα με μεγάλη ιστορία. Πολύ πριν από την ανακάλυψη της Αμερικής οι ινδιάνοι του Μεξικού, οι Αζτέκοι και οι Μάγια, είχαν αναπτύξει έναν αξιόλογο πολιτισμό, στοιχεία του οποίου σώζονται σήμερα στο Μεξικό.
Πρωτεύουσα του Μεξικού είναι η πόλη του Μεξικού, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο. Η περιοχή της Κεντρικής Αμερικής λέγεται και Λατινική Αμερική, επειδή η γλώσσα που ομιλείται από τους κατοίκους των περισσότερων κρατών είναι η ισπανική, που προέρχεται από τη λατινική.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ