Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ WORLD WAR 2


Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η ναζιστική κυβέρνηση της Γερμανίας και η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας δημιουργούν απειλητική κατάσταση στην Ευρώπη. Καταλύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και προχωρούν σε βίαιες προσαρτήσεις ξένων εδαφών.
Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ (ΠΑΤΗΣΤΕ PLAY)Και στην Ελλάδα οπως είδαμε στο προηγούμενο μάθημα είχε επιβληθεί δικτατορικό καθεστώς.
O Α. Χίτλερ, το 1938, αναγκάζει την Αυστρία να ενωθεί με τη Γερμανία, ενώ το 1939 η Γερμανία εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία.
Η Ιταλία, με ηγέτη τον Μ. Μουσολίνι, καταλαμβάνει την Αλβανία, το 1939. Οι δυο Δυνάμεις συμμαχούν και σχηματίζουν τον Άξονα. Η Γαλλία και η Αγγλία αντιδρούν και σχηματίζουν τη δική τους συμμαχία για να αντιμετωπίσουν τις Δυνάμεις του Άξονα.


Με την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία, το 1939, ξεκινά ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος στην Ευρώπη.
Με τον Άξονα συμμαχεί και η Ιαπωνία, ενώ με τις Συμμαχικές αγγλογαλλικές Δυνάμεις συντάσσονται, κατά την εξέλιξη του πολέμου, η Ρωσία και οι Η.Π.Α.


Ο πόλεμος γίνεται γρήγορα παγκόσμιος.
ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν απαντά αρνητικά στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι.
Οι Έλληνες, το 1940-1941, απομακρύνουν τα ιταλικά στρατεύματα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα σημειώνοντας σημαντικές νίκες.


ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ `40
Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος τελειώνει το 1945, με νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων.
Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ - ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
(ΠΑΤΗΣΤΕ PLAY)


Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ - ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
(ΠΑΤΗΣΤΕ PLAY)


Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα πεδία των μαχών χάνουν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι.

Μεγάλες καταστροφές προκαλούνται. Η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αποτελούν από τις τραγικότερες στιγμές αυτού του πολέμου.
 
Την επόμενη του πολέμου η ανθρωπότητα προσπάθεί να κάνει ένα νεο ξεκίνημα ειρηνικό και ελπιδοφόρο. Έτσι ιδρύεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών Ο.Η.Ε. του οποίου η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος και σήμερα αριθμεί 192 κράτη-μέλη.


ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΔΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ