Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


Η Τουρκία μετά από τις επιτυχίες του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και του Κιουταχή στη Στερεά είχε σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις προσπάθειες των Μεγάλων δυνάμεων για λύση του ελληνικού ζητήματος.Η επανάσταση είχε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση.

Οι Μεγάλες δυνάμεις άρχισαν να επεμβαίνουν και στα εσωτερικά των Ελλήνων. Δημιουργήθηκαν τρία κόμματα, το Αγγλικό, το Γαλλικό και το Ρωσικό, ανάλογα με τη χώρα που συμπαθούσε ο κάθε οπαδός. Αυτός ο χωρισμός είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί μεγαλύτερη ασυνεννοησία μεταξύ των Ελλήνων.

Ευτυχώς καταφέρνουν να συνεννοηθούν στην Εθνοσυνέλευση που γίνεται στην Τροιζήνα το 1827. Ψηφίζουν νέο σύνταγμα και εκλέγουν κυβερνήτη της χώρας τον Ιωάννη Καποδίστρια για 7 χρόνια.

Ιωάννης Καποδίστριας

Τον Ιούλιο του 1827 οι Μεγάλες δυνάμεις υπογράφουν την Ιουλιανή συνθήκη. Με αυτή ζητούσαν από τους Έλληνες και τους Τουρκοαιγυπτίους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν συνομιλίες για ειρήνευση. Η συνθήκη περιείχε και ένα πολύ σημαντικό άρθρο με το οποίο η χώρα που δε θα δεχόταν τους όρους της συνθήκης θα εξαναγκαζόταν με τη βία από τις Μεγάλες δυνάμεις να συνθηκολογήσει. Η Τουρκία όμως δε δέχτηκε τη συνθήκη.

Οι στόλοι της Αγγλίας με ναύαρχο τον Κόδριγκτον, της Γαλλίας με τον Δεριγνί και της Ρωσίας με τον Χέυδεν
κατευθύνθηκαν προς την Πύλο για να εφαρμόσουν την απόφαση των Μ. δυνάμεων.
Ο Ιμπραήμ δε συμμορφώθηκε και ακολούθησε η ναυμαχία στο Ναβαρίνο (Οκτώβριος 1827) στην οποία ο στόλος του Ιμπραήμ καταστράφηκε ολοσχερώς από τον στόλο των Μ. δυνάμεων.
Πίνακες εμπνευσμένοι από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου
Παρόλα αυτά η Τουρκία δεν αποδέχτηκε την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ζήτησε αποζημίωση από τους Ευρωπαίους συμμάχους και στράφηκε εναντίον των Ευρωπαίων της Κων/πολης.
Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας οδήγησε πιο γρήγορα στη λύση του ελληνικού ζητήματος.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ