Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Κανταΐφι με καρύδια

(Tel kadayif)

Γίνονται 20 κομμάτια

Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ

450γρ. φύλλο κανταΐφι

2 φλ. Καρύδια

1 κουτί ζάχαρη

¾ φλ. Βούτυρο λιωμένο

φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα

ΣΙΡΟΠΙ

3 φλ. νερό κρύο

3 φλ. ζάχαρη

2 κουτιά χυμός λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ετοιμάζετε το σιρόπι. Ανακατεύετε το νερό με τη ζάχαρη και βράζετε για 5 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε χωρίς καπάκι για ακόμα 15 λεπτά. (Το σιρόπι θεωρείται έτοιμο όταν έχει ελαφρύ κίτρινο χρώμα και όταν βουτώντας μέσα ένα κουταλάκι σηκώνοντας το βλέπετε να καλύπτετε όλη η πίσω επιφάνια του, ενώ, όταν κρυώσει ,κολλάει ελαφρά). Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού στο σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε τα καρύδια και τη ζάχαρη σε μίξερ και τα χτυπάτε, να θρυμματιστούν, χωρίς να γίνουν σκόνη. Αλείφετε το ταψί με βούτυρο. Χωρίζετε το φύλλο κανταϊφιού στη μέση, τραβώντας με τα χεριά σας, να ξεχωρίσει και απλώνετε τη μισή ποσότητα ομοιόμορφα στο ταψί. Με ένα πινέλο αλείφετε πολύ καλά το φύλλο με βούτυρο. Αδειάζετε επάνω το μίγμα με τα καρύδια και τη ζάχαρη και το πιέζετε ελαφρά, να κολλήσει στο φύλλο. Ραντίζετε με λίγο νερό το μίγμα της γέμισης. Απλώνετε το υπόλοιπο φύλλο επάνω από τη γέμιση, πιέζοντας ελαφρά προς τα κάτω. Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε για 35 λεπτά η ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Το βγάζετε από το φούρνο και περιχύνετε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Σκεπάζετε το ταψί και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σκορπάτε επάνω τα φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα ή καρύδια. Για να τα σερβίρετε τα κόβετε σε τετράγωνα ή στρόγγυλα κομμάτια.


ΜΙΑ ... ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΧΡΗΣΤΟ Μ.
ΜΠΡΑΒΟ ΧΡΗΣΤΟ !!!