Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ






Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Παρακάτω θα διαβάσετε για μερικές από τις συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων σε σχέση με το φαγητό.



Οι Έλληνες δε χρησιμοποιούσαν μαχαίρια και πιρούνια. Είχαν κουτάλια, αλλά προτιμούσαν να τα αντικαθιστούν με μια κόρα ψωμί. Το φαγητό το έπιαναν με τα χέρια. Τις μερίδες τις σέρβιραν ψιλοκομμένες για να πιάνονται εύκολα. Οι Αρχαίοι Έλληνες αντικαθιστούσαν τις πετσέτες με ψίχα ψωμιού ή με ειδική κόλλα που ζύμωναν με τα δάχτυλά τους.




Στην Αθήνα ένα γεύμα δεν άρχιζε ποτέ με σούπα. Αν και οι σούπες θεωρούνταν υγιεινά και θρεπτικά φαγητά, ήταν ταυτόχρονα φαγητό των φτωχών.

Στο πρώτο μέρος του γεύματος σέρβιραν χορταστικά φαγητά, ειδικά ψάρια και πουλερικά. Έτρωγαν σχετικά λίγο κρέας. Τα σέρβιραν με μια σάλτσα φτιαγμένη από λάδι, ξίδι και μέλι.



Οι Αθηναίοι δεν έπιναν κρασί με το φαγητό τους, έπιναν μετά. Τα επιδόρπια ήταν νωποί και ξηροί καρποί, αλατισμένα αμύγδαλα και γλυκές και αλμυρές πίτες, το καύχημα της Αττικής. Το μέρος που γευμάτιζαν λέγονταν «Συμπόσιον».

Αυτές ήταν μερικές από τις διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων προγόνων μας.




Βασίλης Π. , Τάσος Σ.




ΜΠΡΑΒΟ ΒΑΣΙΛΗ !!! ΜΠΡΑΒΟ ΤΑΣΟ !!!