Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Βορειότερα από το Βόρειο Πολικό Κύκλο και νοτιότερα από το Νότιο Πολικό Κύκλο εκτείνονται οι πολικές περιοχές της Γης. Δες το χάρτη:

Εναι περιοχές σκεπασμένες από πάγους, αφού οι ακτίνες του ήλιου προσπίπτουν πλάγια και η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.Η βόρεια πολική ζώνη καλύπτεται από το Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό (Αρκτικό Ωκεανό) και περιλαμβάνει τις βόρειες ακτές της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης και τη Γροιλανδία.
Η νότια πολική ζώνη περιλαμβάνει την Ανταρκτική,η οποία είναι ακατοίκητη και από πολλούς θεωρείται ως η τέταρτη μεγαλύτερη ήπειρος.Ένα παράξενο φαινόμενο στις πολικές περιοχές είναι η πολική μέρα και η πολική νύχτα που διαρκούν έξι μήνες.
Όταν στην Αρκτική επικρατεί μέρα στην Ανταρκτική επικρατεί νύχτα και το αντίστροφο.
Στις πολικές περιοχές η θερμοκρασία πέφτει πολλές φορές κάτω και από τους -60 βαθμούς Κελσίου.
Η βλάστηση είναι ελάχιστη(για 2 μήνες το καλοκαίρι) κυρίως τούνδρα και τάιγκα.
θυμίσου τι είχαμε πει για τις ζώνες βλάστησης.
Στις πολικές περιοχές οι κάτοικοι είναι πολύ λίγοι. Πιο συγκεκριμένα Λάπωνες ζουν στα βόρεια της Ευρώπης ( Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ρωσία)
και Εσκιμώοι ( Ινουίτ) στη νότια Γροιλανδία, την Αλάσκα και τον Καναδά.

ΕΣΚΙΜΩΟΙ
Οι Εσκιμώοι κατάφεραν να επιβιώσουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες φτιάχνοντας σπίτια από κύβους παγωμένου χιονιού (ιγκλού)
και ρούχα από δέρματα ζώων, κυρίως από τις φώκιες.


Με κόκαλα ζώων και ξύλα φτιάχνουν διάφορα εργαλεία.Με δέρμα φώκιας, αλλά και με ξύλα κατασκευάζουν τις βάρκες τους (καγιάκ)

Ασχολούνται κυρίως με το ψάρεμα και το κυνήγι της φώκιας που αποτελεί για αυτούς ένα πολύ σημαντικό ζώο, αφού εκμεταλλεύονται σχεδόν τα πάντα από αυτή.


ΛΑΠΩΝΕΣ
Οι Λάπωνες ζουν στη Βόρεια Ευρώπη. Τους έχουμε συνδέσει όλοι με τους ταράνδους και όχι άδικα, αφού γι` αυτούς είναι τα πιο σημαντικά ζώα μιας και παίρνουν το γάλα τους, το δέρμα τους, το κρέας τους, τα κέρατά τους.

Όχι μόνο αυτά, αλλά τους χρησιμοποιούν και για τις μετακινήσεις τους.