Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΑΣ - ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ, ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ



Βλέφαρα
Τα βλέφαρα έχουν μεγάλη σημασία για τα μάτια διότι είναι μέρος της προστασίας τους. Ανοιγοκλείνοντας («αυτόματα», από μόνα τους!) αρκετές φορές το λεπτό, καλύπτουν τα μάτια με μικρή ποσότητα υγρού έτσι ώστε να τα καθαρίζουν από μικρόβια και ακαθαρσίες, και να τα ενυδατώνουν.

Έχετε προσέξει ποτέ ότι όταν βρεθείτε σε ένα δωμάτιο με πολύ έντονο φως τα μάτια σας αρχίζουν να κλείνουν; Αυτή κατ’ ακρίβεια είναι άλλη μια δουλειά των βλεφάρων. Με τα εξαιρετικά τους ανακλαστικά προστατεύουν τα μάτια κλείνοντάς τα όσο περισσότερο γίνεται, ώστε να μην εισέρχεται σ’ αυτά το έντονο φως, μέχρι να το συνηθίσουν. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πλησιάσει υπερβολικά τα μάτια σας κάποιο αντικείμενο.

Δακρυγόνοι αδένες
Οι δακρυγόνοι αδένες βρίσκονται στην εξωτερική άκρη του ματιού και περιέχουν το υγρό με το οποίο οι βλεφαρίδες καλύπτουν κάθε τόσο τα μάτια. Όταν χρησιμοποιηθεί από τις βλεφαρίδες, κυλά σ’ ένα μικρό σωλήνα. Μπορείτε να δείτε το άνοιγμα του (μια πολύ μικρή τρυπίτσα) εάν τραβήξετε απαλά την εσωτερική άκρη του ματιού προς τα κάτω.

Όταν βρίσκεστε σ’ ένα χώρο με πολύ καπνό ή σκόνη ή όταν κόβετε κρεμμύδια, οι δακρυγόνοι αδένες παράγουν περισσότερα δάκρυα για να προστατέψουν τα μάτια από τον κίνδυνο. Ακόμη όταν είστε πολύ λυπημένοι ή χαρούμενοι ο εγκέφαλος σας στέλνει μήνυμα στους αδένες ώστε να απελευθερώσουν πολύ υγρό κι έτσι ξεκινάει το κλάμα!

Βλεφαρίδες
Και οι βλεφαρίδες βοηθούν στην προστασία των ματιών. Οι μικρές και πυκνές τριχούλες κρατούν τις σκόνες και τις ακαθαρσίες μακριά από τα μάτια.

Σκληρός χιτώνας
Ο σκληρός χιτώνας του ματιού είναι το άσπρο μέρος του ματιού. Είναι φτιαγμένος από σκληρό υλικό και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της μπάλας του ματιού. Είναι πολύ εύκολο να δείτε σ’ αυτόν τα μικρά αγγεία που τροφοδοτούν το μάτι με αίμα, ειδικά σε κάποιο άτομο που είναι πολύ κουρασμένο τα αγγεία αυτά είναι πολύ εμφανή.

Κερατοειδής χιτώνας
Ο κερατοειδής χιτώνας βρίσκεται πάνω από τον σκληρό χιτώνα και είναι αυτός που κάνει το μάτι να εστιάζεται σε κάτι. Είναι όμως πολύ δύσκολο να τον δείτε επειδή είναι διάφανος.

Ίριδα
Η ίριδα βρίσκεται μεταξύ του σκληρού και του κερατοειδή χιτώνα και είναι το χρωματιστό μέρος του ματιού. Τα πιο συνήθη χρώματα της ίριδας είναι καφέ, μαύρο, μπλέ και πρασινωπό. Η ίριδα είναι φτιαγμένη από μύες οι οποίοι ελέγχουν πόσο φως θα μπεί στην κόρη του ματιού.
Μπορείτε να πειραματιστείτε οι ίδιοι. Πάρτε ένα φανάρι (όχι με πολύ έντονο φως) και πλησιάστε το λίγο στα μάτια κάποιου φίλου. Θα παρατηρήσετε πως όσο πιο κοντά είναι το φως, τόσο θα μικραίνει η κόρη του ματιού και όσο πιο μακριά είναι τόσο θα μεγαλώνει.
(Σε καμιά περίπτωση μη χρησιμοποιείται φακούς laser γιατί μπορεί να καταστρέψετε την όρασή σας)


Κόρη του ματιού
Η κόρη του ματιού είναι βασικά η είσοδος του φωτός (των εικόνων και των κινήσεων) στο εσωτερικό του ματιού απ’ όπου θα μεταφερθεί σαν πληροφορία στον εγκέφαλο.

Φακός
Αφού περάσει το φως από την κόρη του ματιού, χτυπάει πάνω στον φακό που βρίσκεται πίσω απ’ αυτήν. Ο φακός είναι διάφανος και άχρωμος και συγκεντρώνει τις ακτίνες του φωτός που τις μεταβιβάζει στο πίσω μέρος του ματιού. Ο φακός έχει την ιδιότητα να αλλάζει συνεχώς σχήμα με την βοήθεια ενός συγκεκριμένου μυ. Όταν συγκεντρώνετε το βλέμμα σας σε κάτι που βρίσκεται κοντά, τότε ο φακός γίνεται πιο χοντρός, ενώ αντίθετα, όταν συγκεντρώσετε το βλέμμα σας σε κάτι που βρίσκεται μακριά, ο φακός γίνεται πιο λεπτός.

Υαλώδες σώμα
Το υαλώδες σώμα αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του ματιού και βρίσκεται αρκιβώς πίσω από τον φακό. Είναι γεμάτο με το υαλώδες υγρό και οι ακτίνες του φωτός αφού περάσουν από τον φακό περνούν και δια μέσου αυτού.

Αμφιβληστροειδής χιτώνας
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού βρίσκεται εντελώς στο πίσω μέρος του ματιού, αμέσως μετά το υαλώδες σώμα. Αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα στο φως και μετατρέπουν την εικόνα που στάλθηκε μέσω των ακτίνων φωτός, σε μηνύματα τέτοια ώστε να μπορεί ο εγκέφαλος να καταλαβαίνει τι βλέπει το μάτι.

Ο λόγος που πολλοί από εμάς χρειαζόμαστε γυαλιά, είναι διότι μπορεί να αλλάξει σχήμα η μπάλα του ματιού με αποτέλεσμα ο φακός, ο κερατοειδής και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας να μην δουλεύουν πια μαζί. Σαν αποτέλεσμα το είδωλο ενός αντικειμένου που βλέπει το μάτι δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα αλλά πίσω ή μπροστά από αυτόν.

Βέβαια δεν μπορούμε να σταματήσουμε την αλλαγή στα μάτια μας αλλά είναι καλό όσο μπορούμε να τα προστατεύουμε.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ


ΜΥΩΠΙΜΥΩΠΙΑ

Μυωπία ονομάζεται η κατάσταση των ματιών, κατά την οποία οι ακτίνες φωτός που στέλνονται από αντικείμενα δεν συγκεντρώνονται πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα αλλά μπροστά από αυτόν. Αφού οι ακτίνες συγκεντρώνονται πιο μπροστά και όχι πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα για να σχηματίσουν την εικόνα, μέχρι να φτάσουν τον αμφιβληστροειδή αποσυγκεντρώνονται, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν μια θολή εικόνα.

Αυτό τι σημαίνει με απλά ελληνικά; Πως ένα άτομο με μυωπία βλέπει καλά όσα βρίσκονται σε μικρή απόσταση μπροστά του, ενώ άλλα πράγματα που βρίσκονται πιο μακριά τα βλέπει όλο και πιο θολά.

Η μυωπία συνήθως αυξάνεται όσο βρίσκεται ένα άτομο σε ανάπτυξη.


ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

Η πρεσβυωπία είναι το "αντίθετο" της μυωπίας. Λόγω "διαταραχών" στα μάτια, ο κερατοειδής χιτώνας κατευθύνει τις ακτίνες φωτός έτσι ώστε να συγκεντρώνονται όχι πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αλλά πίσω από αυτόν.

Το αποτέλεσμα; Ένας πρεσβύωπας μπορεί να βλέπει καθαρά όσα βρίσκονται σε κάποια απόσταση, ενώ βλέπει θολά όσα βρίσκονται κοντά του!

Ίσως να έχετε ήδη ακουστά, πως η πρεσβυωπία παρουσιάζεται σε άτομα κάποιας ηλικίας, συνήθως γύρω στα 40 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο ότι η μορφολογία των ματιών αλλάζει όσο μεγαλώνουμε. Παράλληλα, τα διάφορα μέρη των ματιών χάνουν την ελαστικότητα τους έτσι ώστε να μην προσαρμόζονται εύκολα στις νέες εικόνες και να μην μπορούν να κατευθύνουν τις ακτίνες σωστά.




ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ
Είναι η αδυναμία διάκρισης ενός από τα τρία χρώματα: Κόκκινο, πράσινο και κυανό. Η έγχρωμη όραση είναι προνόμιο των ανθρώπων, των ψαριών, των πουλιών και πολύ λίγων εντόμων και ερπετών. Η αχρωματοψία προσβάλει 20 φορές περισσότερο τους άντρες.

Κάποιος που έχει αχρωματοψία στην διπλανή εικόνα διακρίνει μόνο τον αριθμο 2 η μόνο τον αριθμό 6, ενώ κάποιος που βλέπει κανoνικά τα χρώματα διακρίνει τον αριθμό 26.










ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν ο κερατοειδής χιτώνας δεν έχει την κανονική ομαλή καμπύλη μορφή αλλά είναι ακανόνιστος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ακτίνες φωτός να εισέρχονται ακανόνιστα στο μάτι, ανάλογα με το που έπεσαν στον κερατοειδή χιτώνα και να δημιουργείται έτσι μια εικόνα εν μέρη καθαρή και εν μέρη θολή αφού οι ακτίνες δεν συγκεντρώνονται σε ένα σημείο.

Ο αστιγματισμός πολλές φορές παρατηρείται σε συνδυασμό με μυωπία ή και πρεσβυωπία.


Γιατί όταν φταρνιζόμαστε κλείνουμε τα μάτια;

Ο λόγος που φταρνιζόμαστε είναι για να αποβάλουμε ξένα σωματίδια που έχουν "εισβάλει" στην μύτη μας. Οι μύες που ελέγχουν τις αναπνευστικές οδούς τις φράζουν μέχρι που να γίνει αρκετά ψηλή η πίεση του αέρα στους πνεύμονες. Όταν ανοίξουν οι οδοί αποβάλουν τον αέρα με την βλέννα προς τα έξω με τεράστια ταχύτητα. Η ταχύτητα αυτή φτάνει τα 160 χιλιόμετρα ανά ώρα!

Έχοντας υπόψη την τεράστια ταχύτητα με την οποία ξεπετάγονται μπροστά στα μάτια μας αέρας και ξένα σωματίδια, είναι αρκετά λογικό να τα κλείνουμε έστω και χωρίς να το ελέγχουμε οι ίδιοι... για προστασία!

Το μάτι είναι το ανθρώπινο όργανο που κατέχει περίοπτη θέση στην καθημερινή φρασεολογία των Ελλήνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Δ.

ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΘΗΤΡΙΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑ Π. & ΙΩΑΝΝΑ Κ.

"'Εκανα στραβά μάτια να σε δω"

"Βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας"

"Για τα μάτια του κόσμου"

"Δε μου γεμίζει το μάτι"

"Κόβει το μάτι του"

"Μου άνοιξε τα μάτια"

"Βρέθηκα στο μάτι του κυκλώνα"

"Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα"

"Το γινάτι βγάζει μάτι"

"Τον κοίταξε με μισό μάτι"

"Δεν έπαιρνα τα μάτια μου από πάνω του"

" Δεν τον χορταίνει το μάτι μου"

"Μου μπήκε στο μάτι κάποιος ή κάτι"

"Μου έκανε τα γλυκά μάτια"

"Με μάτιασε κάποιος"

"Με ξεμάτιασε κάποιος"

"Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας"

"Μάτια που δε βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται"

"Έχει μάτι αετού"

"Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά λιθάρια"

ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ...

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ !!!