Έχετε προσέξει ποτέ ότι όταν βρεθείτε σε ένα δωμάτιο με πολύ έντονο φως τα μάτια σας αρχίζουν να κλείνουν; Αυτή κατ’ ακρίβεια είναι άλλη μια δουλειά των βλεφάρων. Με τα εξαιρετικά τους ανακλαστικά προστατεύουν τα μάτια κλείνοντάς τα όσο περισσότερο γίνεται, ώστε να μην εισέρχεται σ’ αυτά το έντονο φως, μέχρι να το συνηθίσουν. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πλησιάσει υπερβολικά τα μάτια σας κάποιο αντικείμενο.
Όταν βρίσκεστε σ’ ένα χώρο με πολύ καπνό ή σκόνη ή όταν κόβετε κρεμμύδια, οι δακρυγόνοι αδένες παράγουν περισσότερα δάκρυα για να προστατέψουν τα μάτια από τον κίνδυνο. Ακόμη όταν είστε πολύ λυπημένοι ή χαρούμενοι ο εγκέφαλος σας στέλνει μήνυμα στους αδένες ώστε να απελευθερώσουν πολύ υγρό κι έτσι ξεκινάει το κλάμα!
Μπορείτε να πειραματιστείτε οι ίδιοι. Πάρτε ένα φανάρι (όχι με πολύ έντονο φως) και πλησιάστε το λίγο στα μάτια κάποιου φίλου. Θα παρατηρήσετε πως όσο πιο κοντά είναι το φως, τόσο θα μικραίνει η κόρη του ματιού και όσο πιο μακριά είναι τόσο θα μεγαλώνει.
(Σε καμιά περίπτωση μη χρησιμοποιείται φακούς laser γιατί μπορεί να καταστρέψετε την όρασή σας)
Ο λόγος που πολλοί από εμάς χρειαζόμαστε γυαλιά, είναι διότι μπορεί να αλλάξει σχήμα η μπάλα του ματιού με αποτέλεσμα ο φακός, ο κερατοειδής και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας να μην δουλεύουν πια μαζί. Σαν αποτέλεσμα το είδωλο ενός αντικειμένου που βλέπει το μάτι δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα αλλά πίσω ή μπροστά από αυτόν.
Βέβαια δεν μπορούμε να σταματήσουμε την αλλαγή στα μάτια μας αλλά είναι καλό όσο μπορούμε να τα προστατεύουμε.
ΜΥΩΠΙΜΥΩΠΙΑ
Μυωπία ονομάζεται η κατάσταση των ματιών, κατά την οποία οι ακτίνες φωτός που στέλνονται από αντικείμενα δεν συγκεντρώνονται πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα αλλά μπροστά από αυτόν. Αφού οι ακτίνες συγκεντρώνονται πιο μπροστά και όχι πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα για να σχηματίσουν την εικόνα, μέχρι να φτάσουν τον αμφιβληστροειδή αποσυγκεντρώνονται, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν μια θολή εικόνα.
Αυτό τι σημαίνει με απλά ελληνικά; Πως ένα άτομο με μυωπία βλέπει καλά όσα βρίσκονται σε μικρή απόσταση μπροστά του, ενώ άλλα πράγματα που βρίσκονται πιο μακριά τα βλέπει όλο και πιο θολά.
Η μυωπία συνήθως αυξάνεται όσο βρίσκεται ένα άτομο σε ανάπτυξη.
ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ
Η πρεσβυωπία είναι το "αντίθετο" της μυωπίας. Λόγω "διαταραχών" στα μάτια, ο κερατοειδής χιτώνας κατευθύνει τις ακτίνες φωτός έτσι ώστε να συγκεντρώνονται όχι πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αλλά πίσω από αυτόν.
Το αποτέλεσμα; Ένας πρεσβύωπας μπορεί να βλέπει καθαρά όσα βρίσκονται σε κάποια απόσταση, ενώ βλέπει θολά όσα βρίσκονται κοντά του!
Ίσως να έχετε ήδη ακουστά, πως η πρεσβυωπία παρουσιάζεται σε άτομα κάποιας ηλικίας, συνήθως γύρω στα 40 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο ότι η μορφολογία των ματιών αλλάζει όσο μεγαλώνουμε. Παράλληλα, τα διάφορα μέρη των ματιών χάνουν την ελαστικότητα τους έτσι ώστε να μην προσαρμόζονται εύκολα στις νέες εικόνες και να μην μπορούν να κατευθύνουν τις ακτίνες σωστά.

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν ο κερατοειδής χιτώνας δεν έχει την κανονική ομαλή καμπύλη μορφή αλλά είναι ακανόνιστος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ακτίνες φωτός να εισέρχονται ακανόνιστα στο μάτι, ανάλογα με το που έπεσαν στον κερατοειδή χιτώνα και να δημιουργείται έτσι μια εικόνα εν μέρη καθαρή και εν μέρη θολή αφού οι ακτίνες δεν συγκεντρώνονται σε ένα σημείο.
Ο αστιγματισμός πολλές φορές παρατηρείται σε συνδυασμό με μυωπία ή και πρεσβυωπία.
Ο λόγος που φταρνιζόμαστε είναι για να αποβάλουμε ξένα σωματίδια που έχουν "εισβάλει" στην μύτη μας. Οι μύες που ελέγχουν τις αναπνευστικές οδούς τις φράζουν μέχρι που να γίνει αρκετά ψηλή η πίεση του αέρα στους πνεύμονες. Όταν ανοίξουν οι οδοί αποβάλουν τον αέρα με την βλέννα προς τα έξω με τεράστια ταχύτητα. Η ταχύτητα αυτή φτάνει τα 160 χιλιόμετρα ανά ώρα!
Έχοντας υπόψη την τεράστια ταχύτητα με την οποία ξεπετάγονται μπροστά στα μάτια μας αέρας και ξένα σωματίδια, είναι αρκετά λογικό να τα κλείνουμε έστω και χωρίς να το ελέγχουμε οι ίδιοι... για προστασία!
Το μάτι είναι το ανθρώπινο όργανο που κατέχει περίοπτη θέση στην καθημερινή φρασεολογία των Ελλήνων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Δ.
ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΘΗΤΡΙΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑ Π. & ΙΩΑΝΝΑ Κ.
"'Εκανα στραβά μάτια να σε δω"
"Βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας"
"Για τα μάτια του κόσμου"
"Δε μου γεμίζει το μάτι"
"Κόβει το μάτι του"
"Μου άνοιξε τα μάτια"
"Βρέθηκα στο μάτι του κυκλώνα"
"Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα"
"Το γινάτι βγάζει μάτι"
"Τον κοίταξε με μισό μάτι"
"Δεν έπαιρνα τα μάτια μου από πάνω του"
" Δεν τον χορταίνει το μάτι μου"
"Μου μπήκε στο μάτι κάποιος ή κάτι"
"Μου έκανε τα γλυκά μάτια"
"Με μάτιασε κάποιος"
"Με ξεμάτιασε κάποιος"
"Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας"
"Μάτια που δε βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται"
"Έχει μάτι αετού"
"Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά λιθάρια"
ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ...
ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ !!!