Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΗΣτον παραπάνω χάρτη βλέπεις την κατανομή του πληθυσμού της Γης. Επίσης, βλέπεις ότι υπάρχουν άλλες περιοχές της Γης πυκνοκατοικημένες , άλλες αραιοκατοικημένες και άλλες τελείως ακατοίκητες.
Αυτό συμβαίνει, διότι δε μπορεί να ζήσει σε κάθε περιοχή του πλανήτη μας ο άνθρωπος. Αλλού οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη διαβίωσή του και αλλού όχι.
Άρα όπως καταλαβαίνεις τα
περίπου 6,5 δισεκατομμύρια των κατοίκων της Γης δεν κατανέμονται εξίσου σε όλη την επιφάνειά της.
Πυκνότητα πληθυσμού λέμε τον αριθμό εκείνο που φανερώνει πόσοι άνθρωποι κατοικούν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο ενός τόπου ή μιας χώρας.

Για να υπολογίσουμε την πυκνότητα του πληθυσμού μιας περιοχής διαιρούμε τον αριθμό των κατοίκων που ζουν σε αυτή με τον αριθμό της έκτασής της
  • Η πυκνότητα πληθυσμού στην Ελλάδα είναι περίπου 84 κάτοικοι ανά τ.χλμ.
  • Ξέρεις ποια είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου; Είναι το Μονακό στην Ευρώπη με πυκνότητα 16.923 κατοίκους ανά τ.χλμ. !!!
  • (Παρακάτω βλέπεις τη σημαία και το εθνόσημό του)Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κοσμου είναι η Ειδική Διοικητική Περιοχή Μακάου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με πυκνότητα18.428 κατοίκους ανά τ. χλμ. !!!

(Παρακάτω βλέπεις τη σημαία και το εθνόσημό του)
Η Γη σήμερα έχει όπως αναφέραμε περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Και η κατανομή του πληθυσμού είναι όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:Ο αριθμός αυτός όμως αυξάνεται αισθητά αφού αξιοποιούνται ολοένα και περισσότερα μέρη της Γης που μπορεί ο άνθρωπος να λάβει τα απαραίτητα για τη ζωή του, όπως η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η αδελφοσύνη και η συνεργασία των λαών κλπ. Στον παρακάτω πίνακα βλέπεις την αύξηση της Γης σε εκατομμύρια.Όπως παρατηρείς η μεγαλύτερη αύξηση ιδίως από τα έτη 1990 έως 2000, παρουσιάζεται στην Ασία ( από 3.168.000.000 σε 3.680.000.000). Καταλαβαίνεις ότι πολλά προβλήματα προκαλεί αυτή η αύξηση με μεγαλύτερο τη μείωση φυσικών πόρων λόγω φυσικά των αυξημένων πλέον ανθρώπινων απαιτήσεων σε υλικά αγαθά, αλλά και κοινωνικά προβλήματα, όπως πείνα, φτώχεια, επιδημίες κλπ). Αντίθετα, παράγοντες που επιδρούν θετικά στην εξέλιξη του πληθυσμού θα μπορούσαν να θεωρηθούν το κλίμα, η επιστήμη και η τεχνολογία, οι σύγχρονοι μέθοδοι καλλιέργειας και κτηνοτροφίας κλπ.