Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στη Μεθώνη το χειμώνα του 1825. Οι Ελλήνες δεν μπόρεσαν να τον αντιμετωπίσουν καθώς ήταν διαιρεμένοι και απροετοίμαστοι ενώ ο Κολοκοτρώνης και οι άλλοι οπλαρχηγοί ήταν στην Ύδρα φυλακισμένοι.

Για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο η κυβέρνηση όρισε ως αρχηγό τον πλοίαρχο Σκούρτη, αν και η σύγκρουση θα γινόταν στη στεριά. Ο στρατός του όμως διαλύθηκε στην πρώτη μάχη στο Κρεμμύδι και καταλήφθηκε όλη η Μεσσηνία.

Ο λαός ζητούσε την απελευθέρωση των φυλακισμένων και το ίδιο έλεγε και ο υπουργός Εσωτερικών Παπαφλέσσας που είχε κι αυτός ευθύνη για τη φυλάκιση.Ο Παπαφλέσσας οχυρώθηκε πρόχειρα στο Μανιάκι της Μεσσηνίας με τους άνδρες του και πολεμώντας με αυτοθυσία έπεσαν μέχρι τον τελευταίο.


Η μάχη στο Μανιάκι


Η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο έδωσε η γενική αμνηστία, όρισε αρχιστράτηγο τον Κολοκοτρώνη και προσπάθησε να εμποδίσει την εισβολή του Ιμπραήμ στην Αρκαδία. Ο Ιμπραήμ όμως μπήκε στην Τριπολιτσά και προχώρησε για το Ναύπλιο.


Η μάχη στους Μύλους

Στους Μύλους κοντά στο Άργος ο Υψηλάντης με το Μακρυγιάννη πρόβαλαν αποτελεσματική αντίσταση και έτσι ο Ιμπραήμ γύρισε στην Τριπολιτσά.

Υψηλάντης


Μακρυγιάννης


Ο Κολοκοτρώνης κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει σε κατά μέτωπο μάχη τον τακτικό στρατό του Ιμπραήμ που είχε οργανωθεί από Γάλλους αξιωματικούς. Εφάρμοσε λοιπόν τον κλεφτοπόλεμο. Χτυπούσε αιφνιδιαστικά κυρίως τη νύχτα σε διάφορα μέρη και του προξένουσε μεγάλες φθορές. Παράλληλα η κυβέρνηση ανέθεσε στο μεγάλο συνταγματάρχη Κάρολο Φαβιέρο να οργανώσει τακτικό στρατό.

Κάρολος Φαβιέρος


Τον ίδιο καιρό ο Κιουταχής έφτασε χωρίς εμπόδια από τη Λάρισα στο Μεσολόγγι και το πολιόρκησε με είκοσι χιλιάδες στρατιώτες. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου κράτησε ένα χρόνο.


Μια από τις πολιορκίες του Μεσολογγίου

Στην αρχή οι γενναίοι πολεμιστές αντιμετώπιζαν νικηφόρα τους πολιορκητές και ο Μιαούλης κατάφερνε να σπάει τον αποκλεισμό και να τους παραδίδει εφόδια.

Κατόπιν αφού συνεννοήθηκαν με τον Καραϊσκάκη και τους άλλους οπλαρχηγούς της Ανατολικής Στερεάς βγήκαν και επιτέθηκαν ταυτόχρονα στον Κιουταχή που αναγκάστηκε να αποσυρθεί.


Τότε ο Ιμπραήμ πέρασε στη Ρούμελη για να τον βοηθήσει.