Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

Το σύνολο των φυτών μιας περιοχής αποτελούν τη χλωρίδα της. Η Ελλάδα διαθέτει μια από τις πιο πλούσιες χλωρίδες της Ευρώπης.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΥΤΩΝ 
Ανάλογα με το μέγεθος

 Ανάλογα με το αν ρίχνουν ή όχι τα φύλλα τους

 Σε τι άραγε μας χρησιμεύουν τα φυτά;
 
 ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ ΕΝΟΣ ΦΥΤΟΥ  
Τα βασικά τμήματα των ανώτερων φυτών είναι οι ρίζες, οι βλαστοί, τα φύλλα και τα άνθη
 

Η ρίζα στηρίζει το φυτό και απορροφά νερό και θρεπτικές ουσίες από το έδαφος. Τα φύλλα δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια και αποτελούν την κύρια έδρα της φωτοσύνθεσης, της παραγωγής δηλαδή οργανικών ουσιών.
Ο βλαστός μεταφέρει το νερό και τις θρεπτικές ουσίες στο σύνολο των φυτικών τμημάτων. Μεταφέρει επίσης τις τροφές, σάκχαρα που σχηματίζονται στα φύλλα με τη φωτοσύνθεση, στις ρίζες του φυτού. 
Τα άνθη παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή του φυτού.

Η ανάπτυξη των φυτικών οργανισμών συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Νέα κύτταρα δημιουργούνται συνεχώς στην κορυφή του βλαστού και στις ρίζες συμβάλλοντας στην επιμήκυνσή τους. Παράλληλα η κύρια ρίζα και ο κύριος βλαστός διακλαδίζονται δημιουργώντας δευτερογενείς ρίζες και πλευρικούς βλαστούς αντίστοιχα. 

 ΔΕΝΤΡΑ ΜΕ... ΡΕΚΟΡ
Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Θεωρείται η αρχαιότερη εν ζωή ελιά του κόσμου, καθώς η ηλικία της εκτιμάται μεταξύ 2500 και 5000 ετών. Βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες Κολυμβαρίου Χανίων και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Η περίμετρος του κορμού της είναι δώδεκα μέτρα.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Το πιο αρχαίο δένδρο στον κόσμο, ένα έλατο, εντοπίστηκε από βοτανολόγους στη Σουηδία και χρονολογείται πριν από 8.000 χρόνια. Τότε η Ευρώπη ήταν καλυμμένη με πάγους, κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, υπήρχαν ωστόσο ορισμένες «ηλιόλουστες» περιοχές, στις οποίες αναπτύχθηκε βλάστηση. Μία από αυτές ήταν στα σύνορα Σουηδίας- Νορβηγίας, όπου αναπτύχθηκαν έλατα που έφτασαν ως τις μέρες μας. Ενα από αυτά χρονολογήθηκε από τον βοτανολόγο Λέιφ Κούλμαν. « Ανακαλύψαμε μια οικογένεια δένδρων στο κέντρο της Σουηδίας που μόνο από καθαρή τύχη δεν είχαν κοπεί» δήλωσε. 

ΤΟ ΠΙΟ ΨΗΛΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το πιο ψηλό δέντρο του κόσμου εντοπίσθηκε στην αυστραλιανή πολιτεία της Τασμάνιας. Πρόκειται για έναν ευκάλυπτο που έχει ύψος 101 μέτρων και διάμετρο άνω των τεσσάρων μέτρων. Στην ίδια περιοχή, 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χόμπαρτ βρίσκεται ένα άλλο δέντρο που έχει ύψος 86.5 μέτρα. 

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
Ο θρυλικός πλάτανος του Ιπποκράτη, ο οποίος θεωρείται ένα από τα ταρχαιότερα δέντρα στην Ευρώπη, είναι 2.400 ετών, έχει περιφέρεια 12 μέτρα περίπου και βρίσκεται στην παραλία της πόλης της Κω, στο τέλος της ακτής Κουντουριώτη. Σύμφωνα με την παράδοση τον πλάτανο αυτό τον φύτεψε ο ίδιος ο Ιπποκράτης και στο σημείο αυτό δίδασκε και τους μαθητές του.