Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ


Με την προσάρτηση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου, 1881, ο πληθυσμός αυξήθηκε και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πολλαπλασιάστηκαν.


Ο Χαρίλαος Τρικούπης, ως πρωθυπουργός, έκανε μεγάλα έργα όπως
η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου

η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας

η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Λόγω των δανείων όμως που πήρε για τα έργα, το εξωτερικό χρέος μεγάλωσε, και η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση- αδυναμία του κράτους να πληρώσει τις δόσεις των δανείων.
Γελοιογραφία που αναφέρεται στην πτώχευση του ελληνικού κράτους επί πρωθυπουργίας Χ. Τρικούπη
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ
Στο μεταξύ η Κρήτη επαναστάτησε ξανά και η Ελλάδα έστειλε στρατό και στόλο για βοήθεια. Τότε η Τουρκία επιτέθηκε στην Ελλάδα και:

α) κατέλαβε τη Θεσσαλία (1897)

β) νίκησε τον ανοργάνωτο ελληνικό στρατό και

γ) υποχρέωσε την Ελλάδα να πληρώσει πολεμική αποζημίωση.


Αντίστοιχα και στην Τουρκία η κατάσταση δεν ήταν καλή.
α) η απολυταρχική διοίκηση του σουλτάνου και
β) οι συνεχείς επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων προκάλεσαν την αντίδραση πολλών Τούρκων που ονομάστηκαν Νεότουρκοι. Αυτοί επαναστάτησαν το 1908 και ανάγκασαν τον σουλτάνο να παραχωρήσει σύνταγμα.


Η
Κρήτη εκμεταλλευόμενη αυτή την κατάσταση επαναστάτησε πάλι και κήρυξε την ένωση με την Ελλάδα (1908).
Η Ελλάδα τότε από φόβο μήπως ηττηθεί ξανά σ’ έναν πόλεμο τήρησε ουδέτερη στάση (δεν έστειλε βοήθεια). Τότε μεγάλωσε η λαϊκή αγανάκτηση που υπήρχε ήδη και οδήγησε στο κίνημα των αξιωματικών στο Γουδί το 1909.


Σκίτσο στο οποίο φαίνονται οι προσδοκίες από το κίνημα των αξιωματικών στο ΓουδίΝ. Ζορμπάς, ένας από τους αρχηγούς του κινήματος στο Γουδί
Οι στρατιωτικοί
α) ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί και
β) κάλεσαν ως σύμβουλο έναν νέο πολιτικό, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που σε λίγα χρόνια θα γινόταν και πρωθυπουργός της Ελλάδας.


Ε. ΒενιζέλοςΜε την διακυβέρνηση του Βενιζέλου η Ελλάδα ανασυγκροτήθηκε και ιδιαίτερα όσον αφορά την οργάνωση και τον εξοπλισμό του στρατού.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Το 1896, μετά από προσπάθειες του Γάλλου βαρώνου Πιερ ντε Κουμπερτέν, αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν στην Αθήνα. Η ελληνική Ολυμπιακή ομάδα είχε πολλές επιτυχίες. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στον ελληνικό λαό η νίκη του Σπύρου Λούη στο Μαραθώνιο δρόμο.