Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ - Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το πλούσιο ανάγλυφο της Ευρώπης και οι ποικίλες κλιματικές συνθήκες έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη όλων των ζωνών βλάστησης, εκτός βέβαια από την τροπική.

Η χλωρίδα της Ευρώπης χαρακτηρίζεται από πολλά και διαφορετικά είδη φυτών.
Εκτός από τα αυτοφυή φυτά υπάρχουν και αυτά τα οποία έφεραν οι άνθρωποι κατά τις εξερευνήσεις και τις μετακινήσεις τους.
Επειδή, όπως γνωρίζουμε, η Ευρώπη παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κλιματικών συνθηκών, σε κάθε περιοχή υπάρχουν χαρακτηριστικά ενδημικά φυτά. Ειδικότερα στα Βαλκάνια υπάρχουν 1.754 ενδημικά φυτά, από τα οποία τα 514 ευδοκιμούν στην Ελλάδα.
Γνωρίζουμε ότι ανάλογα με τα είδη των φυτών μιας περιοχής αναπτύσσονται και τα είδη των ζώων που ζουν σε αυτήν.
Η ελληνική χλωρίδα είναι γνωστό ότι είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη. Όμως το ενδιαφέρον της δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός των ειδών της, αλλά το γεγονός ότι πολλά από αυτά αναπτύσσονται αποκλειστικά στη χώρα μας και εξαπλώνονται σε μικρές ή μεγαλύτερες περιοχές της.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ






Ο άνθρωπος με τις συνεχείς επεμβάσεις του στη φύση αλλοίωσε το φυσικό περιβάλλον. Εκχέρσωσε φυσικά λιβάδια, για να δημιουργήσει μονοκαλλιέργειες προς το συμφέρον του ή κατέστρεψε φυσικά τοπία, για να κατασκευάσει έργα υποδομής.
Τα τελευταία χρόνια με την έντονη οικοπεδοποίηση μεγάλων εκτάσεων έχει προκληθεί μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον.
Στην Ελλάδα οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων έχουν εξαφανίσει ή απειλούν με εξαφάνιση μεγάλο αριθμό φυτών και ζώων. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να προσπαθήσουμε με κάθε μέσο να προστατέψουμε τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας, γιατί διαφορετικά απειλείται και η δική μας ύπαρξη.