Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Ο Μακεδονικός αγώνας (1904-1908) ήταν η τελευταία προσπάθεια του αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Από το 1821 ήδη οι Έλληνες της Μακεδονίας είχαν προσπαθήσει να ελευθερωθούν αλλά χωρίς επιτυχία.

Επαναστατικά απελευθερωτικά κινήματα οργανώθηκαν το 1854 και το 1878.
Στο κίνημα του 1878 χιλιάδες Έλληνες επαναστάτες από την Ελλάδα και τη Μακεδονία ξεσηκώθηκαν κατά των Τούρκων και κήρυξαν την ένωση με την Ελλάδα.
Αρχηγοί του κινήματος ήταν Έλληνες οπλαρχηγοί από τη Μακεδονία. 
Το επαναστατικό κίνημα απέτυχε και οι αρχηγοί του κατέφυγαν στην Ελλάδα. Όμως έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να προβάλλει το δίκαιο του αγώνα και να πείσει τις Μεγάλες δυνάμεις στο συνέδριο του Βερολίνου να μην παραχωρήσουν τη Μακεδονία στη Βουλγαρία, που τη διεκδικούσε.

Οι Βούλγαροι επεδίωκαν την αυτονομία της Μακεδονίας, για να μπορέσουν ύστερα να την προσαρτήσουν πιο εύκολα. Άρχισαν τότε να στέλνουν στη Μακεδονία αντάρτες (κομιτατζήδες) και πράκτορες που πίεζαν κυρίως τους δασκάλους και τους ιερείς να δηλώσουν εξαρχικοί, ότι δηλ. ανήκαν στην ανεξάρτητη εκκλησία της Βουλγαρίας.

Μπροστά σ’ αυτή την απειλή οι ελληνικές κοινότητες αντέδρασαν αποτελεσματικά, ενισχύοντας τα ελληνικά σχολεία και περιφρουρώντας τις εκκλησίες τους.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ταυτόχρονα αξιωματικοί του ελληνικού στρατού όπως ο Παύλος Μελάς (Αθήνα),
Π. Μελάς
ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης,

ο Τέλλος Αγαπηνός (Άγρας)

Τέλλος Αγαπηνός (Άγρας)

ο Γεώργιος Τσόντος (Κρήτη), και άλλοι πολλοί μαζί με πολλούς ντόπιους Έλληνες σχημάτισαν αντάρτικες ομάδες για την προστασία των Ελλήνων της Μακεδονίας. Αυτοί ήταν οι Μακεδονομάχοι που πολέμησαν για την ελευθερία της Μακεδονίας.

Γεώργιος Τσόντος
Τις προσπάθειες των αντάρτικων ομάδων συντόνιζαν αξιωματικοί του ελληνικού στρατού αλλά και διπλωμάτες όπως ο πρόξενος Θεσσαλονίκης Λάμπρος Κορομηλάς, ο υποπρόξενος στο Μοναστήρι Ίων Δραγούμης και ιεράρχες όπως ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης κ.α.

Έτσι απέτυχε η προσπάθεια των Βουλγάρων να αλλοιώσουν την εθνική συνείδηση των κατοίκων της Μακεδονίας, που απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό κατά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913)
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΤΑΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ









ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ