Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΑΝΑΠΝΟΗ


Τα φυτά, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, χρειάζονται ενέργεια, για να επιβιώσουν. Την ενέργεια αυτή την παίρνουν από τις τροφές, καθώς αυτές διασπώνται σε απλούστερες ουσίες. Για τη διάσπαση των τροφών είναι απαραίτητο το οξυγόνο.

Τα φυτά παίρνουν το οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για τη διαδικασία αυτή, με την αναπνοή. Τα φυτά αναπνέουν απ’ όλα τα μέρη τους, από τα φύλλα, το βλαστό, ακόμη και από τις ρίζες. 

Η αναπνοή είναι η αντίθετη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Με τη φωτοσύνθεση τα φυτά συνθέτουν την τροφή τους απορροφώντας ενέργεια από τον Ήλιο, ενώ με την αναπνοή διασπούν την τροφή απελευθερώνοντας ενέργεια. Η ανταλλαγή των αερίων κατά τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή γίνεται από μικροσκοπικούς πόρους, που ονομάζονται στόματα.
Με την αναπνοή τα φυτά παίρνουν οξυγόνο από το περιβάλλον και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα.
Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την αναπνοή των ανθρώπων και των ζώων, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα σε μεγάλη ποσότητα είναι βλαβερό.
Τα φυτά αναπνέουν μέρα και νύχτα. Τη μέρα, με τη φωτοσύνθεση τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από το περιβάλλον και αποβάλλουν οξυγόνο.
Το οξυγόνο που αποβάλλουν τα φυτά με τη φωτοσύνθεση είναι πολύ περισσότερο από αυτό που απορροφούν με την αναπνοή. 
 Καθώς τη νύχτα δεν είναι δυνατή η φωτοσύνθεση, τα φυτά αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα και απορροφούν  οξυγόνο. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο να κοιμόμαστε σε δωμάτιο στο οποίο βρίσκονται πολλά φυτά. Ο φόβος αυτός είναι αδικαιολόγητος.
Η ποσότητα του οξυγόνου που απορροφά ένα φυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πολύ μικρή, μικρότερη από αυτή που απορροφά  ένας άνθρωπος ή ένα κατοικίδιο που βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο.
ΔΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO2) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΠΝΟΗ


Για να διαπιστώσουμε ότι τα φυτά αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα με την αναπνοή κάνουμε το παρακάτω πείραμα:
Σε ένα πλαστικό άδειο μπουκάλι από εμφιαλωμένο νερό, ρίχνουμε λίγο ασβεστόνερο, προσέχοντας να είναι όσο πιο διαυγές γίνεται. Στη συνέχεια κρεμάμε μέσα ένα ματσάκι μαϊντανό δεμένο με σπάγκο. 
Κλείνουμε το πώμα όσο σφιχτά γίνεται και βάζουμε γύρω του πλαστελίνη, έτσι ώστε να μην μπορεί να περνάει μέσα ατμοσφαιρικός αέρας. Προσέχουμε ο μαϊντανός να μην ακουμπάει στο ασβεστόνερο. Τοποθετούμε το μπουκάλι σε σκοτεινό μέρος (π.χ. σε ένα ντουλάπι), για να μην φωτοσυνθέτει και απορροφά έτσι το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα δεσμεύοντας το οξυγόνο. Μετά από 2 έως 3 ημέρες βγάζουμε το μπουκάλι και το ανακινούμε, οπότε παρατηρούμε ότι το ασβεστόνερο θολώνει, επιβεβαιώνοντας έτσι την ύπαρξη του διοξειδίου του άνθρακα, που απέβαλε το φυτό με την αναπνοή του.